Jan Bureš: Italské referendum může rozhodnout o Evropské centrální bance i o konci intervencí

16.11.2016 10:12

Dozvuky vítězství Donalda Trumpa byly v pátek cítit i na české koruně, která nečekaně oslabila a alespoň na okamžik si užila pobyt nad 27,10 EUR/CZK. A nebyla sama, pod tlakem jsou od vyhlášení výsledku amerických voleb prakticky všechny měny rozvíjejících se trhů - polský zlotý a maďarský forint již ztratily přes 3 %. Důvody však nejsou tak přímočaré, jak by se mohlo zdát.

Jan Bureš: Italské referendum může rozhodnout o Evropské centrální bance i o konci intervencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Po překvapivém výsledku referenda o brexitu a vítězství Donalda Trumpa v USA začínají být neočekávané politické události pro trhy “denním chlebem”. Další na řadě je Itálie, která se chystá na začátku prosince (4.12.) na referendum o změnách v ústavě. Pokud ho italský premiér Matteo Renzi “politicky nepřežije”, nemusí to být pro italské dluhopisy vůbec procházka růžovým sadem. Další růst jejich výnosů a rizikových marží vůči německému bundu by pravděpodobně vedl Evropskou centrální banku k rozhodnutí (8.12.) natáhnout politiku kvantitativního uvolňování (QE) o dalších 6 měsíců (do konce září 2017). Pro ČNB by to pravděpodobně znamenalo signál takticky posunout konec intervencí ke konci roku 2017. V Itálii se tak nepřímo hraje nejen o budoucnost třetí největší ekonomiky eurozóny, ale zprostředkovaně i o to, kdy ECB otevře ČNB dveře k ukončení intervenčního režimu.

O co v italském referendu jde? O omezení pravomocí senátu a posílení většinových prvků v italském volebním systému tak, aby vznikaly silnější vlády schopné prosadit svůj program. To je z pohledu trhů dobré, pokud vyhraje pravo-středová reformní koalice, ale poměrně špatné, pokud by v novém systému vyhrálo například populistické hnutí 5ti hvězd.

Trhy však doufají v úspěch referenda ne tolik kvůli věcné podstatě navrhovaných změn, ale spíše kvůli dnešní politické stabilitě. Matteo Renzi slíbil, že v případě neúspěchu referenda, odstoupí. I když se snažil svůj slib trochu relativizovat, je velice pravděpodobné, že by po případné prohře rezignoval a v roce 2017 by se Itálie připravovala na předčasné volby - spolu s řádnými volbami v Nizozemí, Francii a Německu. Rostoucí popularita hnutí 5ti hvězd a zastavení reforem by na trzích pravděpodobně vedlo k dalšímu nárůstu rizikových marží na italských dluhopisech. A napětí by asi podpořilo i zhoršení ratingu od kanadské společnosti DBRS, která jako jediná drží italský rating v áčkovém teritoriu (A-) a na výsledek referenda čeká. Zhoršení od DBRS o jediný stupeň(na BBB+) by podle pravidel ECB znamenalo, že by italské banky by musely poskytnout za dnes čerpanou likviditu (186 miliard EUR) o poznání více cenných papírů (kolaterálu) do zástavy. To by pro nepročištěné italské banky s vidinou nestabilní politické scény mohl být pěkně adrenalinový zážitek. A ECB by se v takové situaci jen těžko uvažovalo o útlumu tisku peněz.

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.