Jan Bureš: Komise připravuje návrh evropského super-rozpočtu

03.10.2012 12:08

Evropská komise podle Financial Times dala na papír plán, jak z eurozóny udělat skutečnou hospodářskou unii.

Jan Bureš: Komise připravuje návrh evropského super-rozpočtu
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

Takovou, ve které národní ministři financí ztratí velkou část svých pravomocí a vznikne nový centrální rozpočet. Je to něco, po čem sice trhy dlouhodobě volají, na druhou stranu takovému projektu zatím skoro nikdo nevěří. Koncept rychle ušité hospodářské unie naráží na řadu rozdílných postojů, především mezi Berlínem a Paříží.

Německo si od návrhů slibuje především výrazné omezení suverenity národních ministrů financí a lepší kontrolu hospodaření problematických zemí. Rozpočty Madridu, Říma a Paříže by podle jejich představ měla ideálně kontrolovat Němci ovládaná část Evropské komise. Výměnou za to je Berlín ochoten kývnout na zavedení většího rozpočtu pro země eurozóny (současný rozpočet EU se pohybuje okolo 1 % HND). Pro Němce je to ale pouze forma menšího zla - pro Angelu Merkelovou je společný rozpočet politicky průchodnější varianta než společné evropské dluhopisy, které jsou tabu pro celou německou politickou scénu. Berlín by byl ale samozřejmě nejradši, kdyby si periferie ze současné krize pomohly samy bez společných fondů.

To představy Paříže jsou zcela opačné. Ministr financí Pierre Moscovici věří, že by společný rozpočet mohl nabýt obludnějších rozměrů a být používán například k společnému vyplácení dávek v nezaměstnanosti. Těžko také uvěřit, že by Francie přestala být alergická na tvrdá doporučení přicházející z Bruselu. Představa, že o odchodu věku do důchodu nebo investicích do dálniční sítě místo francouzského ministra financí rozhoduje Němci kontrolovaný Brusel, vypadá spíš úsměvně. Dva klíčové stavební kameny eurozóny Německo a Francie tak dál očekávají od hospodářské unie něco výrazně jiného. Cesta vpřed bude hodně kostrbatá.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.