Jan Bureš: Masivní výprodej libry pokračuje

07.10.2016 14:15

Libra zůstává pod masivním tlakem. Zprávy o tom, že francouzský prezident a především německá kancléřka zpřísňují svou pozici vůči Británii, sebraly libře veškerou chuť k životu.

Jan Bureš: Masivní výprodej libry pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

K prudkému 6%mu propadu zdá se v hubenějším asijském obchodování přispěly automatické algoritmické obchodní systémy. Francouzský prezident a německá kancléřka se vzájemně shodli, že pokud si Británie (na základě posledních výroků Theresy Mayové) zvolí tvrdý brexit, nedá se jednoduše nic dělat… Bez volného pohybu osob, ale nejde čerpat výhody z přístupu na jednotný evropský trh se zbožím, službami a s kapitálem. Angela Merkelová také jasně říká, že vyjednávání nezačnou dříve, než bude aktivován článek 50 (Theresa Mayová slíbila do března 2017).

Tvrdé vyjednávací pozice pravděpodobně povedou k tomu, že vyjednání celého systému nových obchodních dohod s EU zabere nějaký čas a v přechodném období mezi brexitem (asi polovina roku 2019) a novou obchodní dohodou se budou řídit obchodní vztahy pravidly WTO.

Zdá se, že nejzranitelnější zůstává v případě tvrdého brexitu londýnská City a obecně sektor služeb. Pro britský chemický nebo automobilový průmysl je sice EU hlavním partnerem (podíly na exportech činí 40-50 %), Británie ale ve většině těchto sektorů více zboží dováží, než vyváží. Jiné je to v sektoru služeb (především těch finančních). Navíc zde Británii příliš nepomůže ani slabá libra. Zatímco zavedení desetiprocentních cel na vývoz britských aut do EU může do velké míry vykompenzovat více než 20procentní propad libry, finančním službám to moc nepomůže. Riziko výrazně těžšího poskytování služeb z Británie pro evropský trh je věcí regulatorních bariér, které se levnější librou obejít nedají.

Jan Bureš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…