Jan Bureš: Německý ústavní soud dává zelenou ESM a oranžovou ECB

13.09.2012 10:59

Po včerejším verdiktu německého ústavního soudu si mohla velká část německých politiků zhluboka oddechnout.

Jan Bureš: Německý ústavní soud dává zelenou ESM a oranžovou ECB
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Nový záchranný mechanismus (ESM), který má širokou podporu vlády i opozice, dostal prozatím zelenou. Členské země eurozóny začnou splácet základní kapitál a fond by podle slov německého ministra financí mohl začít fungovat během několika týdnů. Na cestě k normálnějšímu fungování měnové unie ale ještě stále leží řada překážek.

Už jenom rozhodnutí ústavního soudu v Německu v sobě skrývá některá drobná ale. Jednalo se zatím o předběžném rozhodnutí a finální verdikt můžeme čekat až na konci tohoto roku. Soudci v Karlsruhe přitom varovali, že se mohou zabývat i avizovanými intervencemi ECB na periferních dluhopisových trzích. Německému ústavnímu soudu je proti srsti jakýkoliv nekontrolovatelný nárůst závazků Německa, který nemá pod přímou kontrolou demokraticky zvolený Parlament. Pokud ECB bude skupovat v “neomezeném” množství nekvalitní periferní dluh, zvyšuje tím své potenciální ztráty, které by se v případě rozdělení ECB proporcionálně rozpočítaly i na Německo. Na druhé straně ECB nedává dopředu žádné garance intervencí a spojuje je čistě s opravou fungování měnového mechanismu. I tak může být verdikt ústavního soudu ve věci ECB podobně napínavý jako dnešní rozhodnutí.

Nehledě na německé právní tahanice bude mít eurozóna v říjnu na stole opět problém Španělska. To má refinancovat velký objem dluhu a zatím odmítá oficiálně požádat záchranné fondy (a tedy i ECB) o intervence na domácím dluhopisovém trhu. Vedle toho se nám bude pořád jako bumerang vracet problém Řecka, který je povahou někde jinde než španělsko-italské potíže, na které může stačit likviditní náplast ESM a ECB. Řecku další půjčky samy osobě stačit nebudou a dříve nebo později bude potřebovat další výraznější restrukturalizaci svého dluhu. V neposlední řadě si budou evropští politici dál lámat hlavu s projektem bankovní unie. Celý projekt je v plenkách, což jenom dokládá včerejší rozpačitá reakce ECB na první návrhy Evropské komise. I když tedy eurozóna otáčí kormidlo správným směrem, na cestě vpřed může ležet spousta nepříjemných překážek.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…