Jan Bureš: Ruská ekonomika pod tlakem sankcí

12.08.2014 11:40

Zatímco ukrajinské jednotky dobývají zpět území obsazená pro-ruskými separatisty, ruská ekonomika pomalu pociťuje efekty sankcí. Růst HDP ve druhém kvartálu v Rusku zpomalil na 0,8 % a asi bude ještě hůře. V třetím kvartále hrozí zesláblé ruské ekonomice záporný růst a za celý rok 2014 kladná nula - tedy nejhorší výsledek od krizového roku 2009.

Jan Bureš: Ruská ekonomika pod tlakem sankcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Na ruskou ekonomiky dopadají sankce prostřednictvím tří základních kanálů. Zaprvé, kvůli slabému rublu a zákazu dovozu určitého zboží (především potravin) roste v Rusku inflace (do blízkosti 8 % y/y), a to ochlazuje spotřebitelský apetit. Byly to přitom právě útraty rychle se zadlužujících domácností, které poháněly ruskou ekonomiku v roce 2013.

Za druhé, ruské domácnosti a především podniky mají výrazně horší přístup k penězům (financování). Ruský desetiletý výnos se v uplynulých týdnech pohyboval na dostřel od 10 % - tedy blízko od úrovně naposledy spatřené před čtyřmi lety. Ruská centrální banka navíc bude pravděpodobně dál nucena tlumit inflační tlaky a bránit slabý rubl utahováním měnové politiky - zvyšováním úrokových sazeb. Ruským podnikům a bankám se také v zásadě uzavřely mezinárodní kapitálové trhy. To vše dopadá a bude dopadat ještě více ve slabé investiční aktivitě - investice v Rusku na začátku roku padaly o 7 %.

Za třetí, ruskou ekonomiku v tuto chvíli svazují především obavy z další eskalace napětí a zavedení nových sankcí. A to nejen sankcí ze strany západu. Podobně škodlivá mohou být pro ruské hospodářství I odvetná opatření ruské administrativy. Zákaz dovozu řady zboží omezuje konkurenci na ruském trhu, tlačí vzhůru ceny a poškozuje zranitelné ruské spotřebitele.

Jan Bureš

Hlavní ekonom Ery

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.