Jan Bureš: Šéf ECB zrušil výlet do Jackson Hole

29.08.2012 10:09

Šéf ECB Mario Draghi se rozmyslel a nikam nepojede.

Jan Bureš: Šéf ECB zrušil výlet do Jackson Hole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Evropská měna euro. Ilustrační fotografie euromincí

Zrušil cestu na tradiční setkání centrálních bankéřů v Jackson Hole, pravděpodobně kvůli silnému pracovnímu vytížení před zasedáním ECB na začátku září. Na něm má centrální banka představit konkrétní koncept pomoci velkým periferiím jako je Španělsko a Itálie. Vše je ale pravděpodobně stále ve fázi tvůrčího kvasu a mezi jednotlivými centrálními bankéři mohou existovat rozpory. V Jackson Hole by si tak šéf ECB, který má zastávat převažující stanovisko, musel pořád dávat pozor na pusu.

Místo něj se ale setkání zúčastní německý zástupce v ECB Jens Weidmann, známý odpůrce jakékoliv pomoci periferiím z kapes centrální banky. Ten má v celé věci jasno a asi si nepotřebuje s kolegy z Frankfurtu do příštího týdne nic vysvětlovat. Jak ale ukázalo minulé zasedání, začíná být zástupce německé Bundesbanky v ECB nepříjemně izolovaný.
 
Akutní potřebu dalšího posunu v krizovém managementu v eurozóně včera podtrhla čísla ze Španělska. V červenci ze španělských bank odteklo přes 70 mld. eur vkladů (4,7 %). Jedná se o historicky největší měsíční odliv a od začátku roku již vklady ve španělských bankách zhubly o 12 %. Takto rychlé odlivy vkladů ještě zhoršují dostupnost peněz v periferních ekonomikách a staví do složité situace řadu jinak zdravých podniků.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…