Jan Bureš: Strach z Trumpa rychle vyprchal, prozatím…

10.11.2016 9:40

Strach z Donalda Trumpa na trzích nevydržel dlouho, tedy alespoň prozatím… Napětí zklidnil sám nový kormidelník největší světové ekonomiky Donald Trump. V prvním projevu po volbách působil velice umírněně a nezmínil ani jeden z řady kontroverzních předvolebních návrhů (zeď s Mexikem, vypovězení NAFTY). V krátkém vystoupení zdůraznil, že chce zemi spojovat ne rozdělovat (zatím zdá se ne moc úspěšně), a soustředil se především na domácí ekonomiku a na nutnost podpořit ji fiskální injekcí - vyššími investicemi vlády a nižšími korporátními daněmi. To se trhům zatím líbí.

Jan Bureš: Strach z Trumpa rychle vyprchal, prozatím…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V pozadí této iniciativy je také snaha Donalda Trumpa o to, aby rozpočtová politika přebrala otěže od politiky měnové. Trump byl v předvolební kampani hlasitým kritikem super-uvolněné měnové politiky amerického Fedu. A aktivnější rozpočtová politika, která by teoreticky měla tlačit na vyšší domácí inflaci, by mohla nakonec Fedu opravdu otevřít dveře k dalšímu utažení měnových kohoutů. Již poslední čísla z trhu práce ukázala, že mzdy v americké ekonomice začínají viditelně zrychlovat. A ve stavebnictví, které by těžilo z nového rozpočtového impulsu nejvíce, to platí dvojnásob - v říjnu tam zrychlily mzdy na 3,3 % (nejsvižnější tempo za posledních 6 let). V takovém prostředí mohou nové vládní stavební zakázky skutečně viditelně podpořit další zrychlování mzdových a inflačních tlaků. Pak by si Fed mohl začít přát vyšší úrokové sazby - není divu, že se taková představa včera líbila americkému dolaru.Na druhou stranu trhy jako by zapomněly na řadu kontroverzních protekcionistických návrhů Donalda Trumpa a mnoho přešlapů v zahraniční politice, kde se v předvolební kampani často výrazně názorově rozcházel s hlavním táborem republikánské strany. Trhům to v tuto chvíli nevadí, ale to se může změnit. Zvlášť pokud by mělo příští rok přituhnout i na politickém kolbišti v Evropské unii a jak Amerika, tak Evropa by směřovala k většímu protekcionismu. 

Autor je finanční analytik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.