Jan Bureš: Trh práce nad bodem varu - není, kde brát…

11.04.2018 12:50

Jasnější důkaz o přehřívání české ekonomiky těžko dostat. V březnu se počet nezaměstnaných a počet neobsazených pracovních míst na úřadech práce prakticky vyrovnal. To se v historii české ekonomiky ještě nikdy nestalo.

Jan Bureš: Trh práce nad bodem varu - není, kde brát…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

V tomto kontextu není ani divu, že třetí největší zaměstnavatel v Česku Škoda Auto nakonec po dlouhých vyjednáváních kývl na růst mezd o 20 %. Pro řadu podniků nestíhajících výrobu je totiž nedostatek zaměstnanců o poznání větším strašákem než růst mezd - průměrná ziskovost v podnikovém sektoru přes pokračující pokles (daný růstem mezd) zůstává relativně vysoko.

Chybí stále nejvíce především dělnické profese - montážní dělníci ve výrobě, pomocní pracovníci ve výrobě a stavebnictví a řidiči. Situace se region od regionu liší - největší relativní nedostatek pracovníků a var na trhu práce hlásí Pardubicko, Plzeň a Praha, naopak slabší přehřívání obecně zatím vidíme na Moravě (viz graf).

Napětí ovšem přes přetrvávající rozdíly roste na trhu práce napříč celou republikou. Navíc v nejbližších měsících tradičně zesílí poptávka po sezónních pracích a teplota na českém pracovním trhu tak bude dál stoupat nad bod varu.

V tomto týdnu guvernér Rusnok podle nás správně varoval, že nedostatek pracovníků bude jedním ze zásadních mantinelů, který začne českou ekonomiku brzdit. Jeho slovy je proto “česká ekonomika blízko vrcholu”. I proto očekáváme v tomto roce další růst úrokových sazeb, a to nehledě na nižší než očekávanou aktuální inflaci. Ta v březnu znovu poklesla. Ovšem především kvůli cenám potravin. Jádrová inflace opět pomalu začíná vystrkovat růžky a vzhledem k akceleraci mezd by měla dál zrychlovat. Právě mzdy a o něco slabší koruna podle nás budou zásadními argumenty, proč sazby v druhé polovině roku zamíří dál vzhůru.

Jan Bureš, ekonom 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…