Jan Bureš: Týden ve znamení růstu sazeb ČNB a Fedu

24.09.2018 15:46

I když nás doma čeká zkrácený pracovní týden, na globálních trzích může být tentokrát poměrně živo. K hlavním událostem bude patřit zasedání Fedu a ČNB a vedle toho ve čtvrtek představení základních parametrů italského rozpočtu.

Jan Bureš: Týden ve znamení růstu sazeb ČNB a Fedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Finanční analytik Jan Bureš

Fed podle nás v tomto týdnu nezklame očekávání trhů a zvýší úrokové sazby. Současně by měl vyslat i poměrně jasný signál (dot plots + rétorika), že nás čeká ještě jedno zvýšení sazeb do konce roku. Je ale otázkou, zda to pro trhy nakonec bude velké překvapení. Trhy v tuto chvíli počítají s druhým růstem sazeb do konce roku již skoro z 80 % a dvouleté sazby se pohybují na dostřel od 3 %. Pro dolar a americké sazby by ale mohlo být ve finale povzbudivé, pokud by odhady Fedu ukázaly na rychlejší růst sazeb v roce 2019 (4 růsty sazeb) a vyšší dlouhodobou rovnovážnou sazbu. Pak by dolar by mohl opět trochu stabilizovat své pozice a trochu hůře se pak bude dýchat asi rozvíjejícím se trhům.

V eurozóně tento týden až na první odhad zářijové inflace (očekáváme beze změn na 2 %) nejsou důležitější čísla. Pozornost ale přitáhne pravděpodobně čtvrteční oznámení základních parametrů italského rozpočtu. Podle posledních zpráv je technokratický ministr financí Giovanni Tria pod tlakem, aby oběma koaličním partnerům kývl na vyšší rozpočtové výdaje. Jakýkoliv plánovaný deficit hlubší než 1,7 % HDP by byl pro trhy zklamáním a dostal by pravděpodobně italské dluhopisy pod tlak. Samozřejmě špatná zpráva i pro euro.

Doma bude nejzajímavější událostí středeční zasedání ČNB. Vyšší sazby by neměly být překvapením, klíčové ale bude sledovat doprovodné komentáře guvernéra Rusnoka a to, jak vážně myslel své varování ukazující na možnost dalšího utažení měnových kohoutů do konce roku. Podle našeho názoru guvernér sám není takovým jestřábem, jak by se mohlo při četbě posledních novinových výroků zdát…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.