Jan Bureš: V Německu přituhuje, očekávání podnikatelů jsou nejslabší od jara 2009

28.08.2012 12:17

Nálada mezi německými podnikateli padá čtvrtý měsíc v řadě. U našich jinak úspěšných sousedů tedy také přituhuje.

Jan Bureš: V Německu přituhuje, očekávání podnikatelů jsou nejslabší od jara 2009
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Prudce se zhoršují především budoucí očekávání, zatímco hodnocení současné situace dál ukazuje na pomalý růst největší evropské ekonomiky ve třetím kvartále. Nejslabší očekávání německých podnikatelů od června 2009 ale nevěští nic pěkného pro konec roku. V pozadí pesimismu je pravděpodobně strach z nedořešené řecko/španělské otázky a zpomalující Amerika i Čína. Zajímavé ale je, že nejhlubší propady v důvěře zažívá na domácí poptávku orientovaný maloobchod a velkoobchod. Naopak exportně zaměřený průmysl vidí budoucnost v o něco světlejších barvách.

To je svým způsobem známý německý paradox - domácí spotřebitel je vždy extrémně konzervativní a při jakémkoliv náznaku problémů rychle šlape na brzdu. V těžkých dobách se tedy na německý nákupní košík lze těžko spolehnout. Spotřeba domácností se sice na rozdíl od investic stále drží v plusu, ale za poslední tři kvartály si připsala pouze 0,2 %. To je v ekonomice s nejnižší nezaměstnaností za posledních dvacet let zoufale málo.

Slabé vyhlídky německé domácí poptávky by mohly příští týden přesvědčit ECB k tomu, aby znovu snížila základní úrokovou sazbu. Pokud tedy většina energie centrálních bankéřů nepadne na vymýšlení záchranných sítí pro Španělsko a Itálii.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…