Jan Bureš: V pondělí USA narazí na dluhový strop

27.12.2012 11:14

Za pět minut dvanáct není stále jasno. Prezident Barack Obama přerušil svoji dovolenou na Havaji a vrátil se ze slunného Honolulu zpět do zasněženého Washingtonu.

Jan Bureš: V pondělí USA narazí na dluhový strop
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dolary, ilustrační foto

Dnes bude opět vyjednávat se šéfem republikánské sněmovny reprezentantů Johnem Boehnerem o možných kombinací zvyšování daní a osekávání dávek (především v rámci programů Medicare a Medicaid). Boehner ale asi v rychlý průlom v jednáních nevěří - sněmovna reprezentantů je rozpuštěná a poslanci mají být připraveni k nástupu do 48 hodin. To znamená, že dříve než v pondělí republikáni o ničem hlasovat nebudou. Navíc podle deníku Wall Street Journal bude jakákoliv dohoda pravděpodobně omezená na zachování části Bushových daňových výjimek a snižování dávek - jinými slovy nebude zahrnovat navýšení stropu pro vydávání dluhu.

Bez toho může v prvních měsících nového roku hrozit Spojeným státům technický bankrot. Navýšení dluhového stropu bývalo automatickým cvičením, teď za něj ale republikáni pravidelně chtějí příslib dalšího osekání výdajů. Prezident Obama přitom republikánské straně vzkázal, že s nimi již nehodlá o navyšování dluhového stropu vůbec vyjednávat. Je to podle něj čistě zodpovědnost zákonodárců, aby zajistili prostředky na splácení stávajících federálních dluhů. Americké ministerstvo financí včera oznámilo, že narazí na dluhový strop ve výši 16,4 bilionu dolarů již v pondělí. Různá krizová opatření však udrží státní administrativu v chodu a schopnou splácet své závazky ještě zhruba do poloviny února.

Jan Bureš
Hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…