Jan Campbell: Demokracie a TTIP

11.11.2015 9:27

Stojí to černé na bílém: EK odmítla přidělit kritikům TTIP v počtu více než tří milionů ověřených podpisů status „Evropské občanské iniciativy.“ Jsem zvědavý, dojde – li k oficiálnímu jednání s kritiky TTIP v EP. Martin Schulz totiž převzal v Berlíně podpisy v zajetí demonstrantů, kterých bylo podle SZ nejméně 150 tisíc, a měl by jednat.

Jan Campbell: Demokracie a TTIP
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Cesta k tomuto malému úspěchu občanské iniciativy byla trnitá. Již před rokem odmítla EK kritikům TTIP status, „Evropské občanské iniciativy.“ Podle sebe samé, EK neshledala v žádosti nic konkrétního. Jako by sama EK konala a mluvila konkrétně. Kritikové TTIP, kteří jsou sjednoceni v Netzwerk Campact, Attac a Verein Mehr Demokratie (Spolek více demokracie) a podobných strukturách se nenechali odradit rozhodnutím EK a sbírali i nadále podpisy pro svoji samoorganizovanou občanskou iniciativu, jako by se nic nestalo. Prostě ignorovali rozhodnutí EK. Chtějí zabránit TTIP a Ceta.

Během roku museli dosáhnout potřebného minimálního množství podpisů v sedmi státech EU. Počet podpisů se rovná 750 násobku počtu členů EP jednotlivých, konkrétních států. Podle vlastních výpočtů dosáhli kritici cíle ve 23 členských státech EU z celkového počtu 28 členských států. Nemám v době psaní tohoto příspěvku důkaz o situaci v ČR. Proto budu rád, jestli se někdo z českých kritiků TTIP ujme toho úkolu a sdělí veřejnosti, kolik aktivních kritiků TTIP má ČR. Pro zajímavost uvádím, že v chudém Bulharsku se podepsalo 3 krát více občanů, než požaduje minimální kvóta. Martin Schulz nebude moci ignorovat 3 284 289 podpisů organizace skládající se z 500 partnerů ze všech koutů EU, jak to udělala a má ve zvyku dělat Evropská komise. Ta konala, jak konala. Začátkem října t.r., krátce před vypršením roční lhůty pro předání podpisů, EK neposlala k převzetí podpisových listin komisaře, jak ustanoveno pravidly, ale bezvýznamného úředníka. EK chtěla být chytřejší a tímto způsobem ignorovat a „vyřídit věc“ s občanskou iniciativou. Několik členů samoorganizované občanské iniciativy podalo již před rokem žalobu u Evropského soudního dvora. Dovedu si představit tlak EK a spojence ze zámoří, kterému musí čelit soudci a právo občanů v klimatizovaných kancelářích.

Podle platných pravidel, by měl Martin Schulz předat podpisové archy a žádost iniciativy petičnímu výboru EP. Nevím, jestli to udělá dobrovolně. Martin Schulz se mi jako osobnost, která nerada plní své sliby. Stačí si jenom vzpomenout na slib daný ve spojený se smlouvou mezi EU a Kanadou, a radost bude ihned menší. Proto by bylo na místě požádat oficiálně všechny české členy EP o podporu uvedené evropské občanské iniciativy a o předání podpisových archů se žádostí petičnímu výboru EP. To i proto, že evropská občanská iniciativa je rozhodnuta se obrátit přímo na Evropskou radu, do které patří i premiér Sobotka. Pasivní nebo vyhýbavý postoj premiéra ČR může stát nejenom jeho partaj, ale i ostatní politické strany ČR důležitá procenta ve volebním klání na komunální a krajské úrovni v příštím roce. Předpokládám totiž, že hlas a argumenty 3 284 289 odvážných občanů se s pomocí sociálních sítí a dalších medií stanou slyšitelnými i ve vesnicích české kotliny během sledování televizních show a filmů, za předpokladu pokračování arogantního jednání EK a neplnění slibu Martina Schulze a jeho kolegů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…