Jan Campbell: Putinův víkendový stůl

16.02.2016 17:20

Vážený Vladimíre Vladimíroviči! Uběhlo hodně času od začátku perestrojky, a doposud se neobjevila jasnost týkající se hlavních otázek výstavby státu. My Vám neobjevujeme Ameriku! Ale považujeme za svou povinnost, jako veteráni sovětské vlády Vás upozornit na povinnost se s největší pozorností věnovat následujícím otázkám.

Jan Campbell: Putinův víkendový stůl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimir Putin

Tak nějak začíná poměrně obsáhlá, svým obsahem velice konkrétní výzva veteránů, členů vlády SSSR, zabývající se problematikou přírodních zdrojů, jejich potřeb, spotřeby, geologického průzkumu a spojení s bezpečností RF. Kdo má zájem, může si přečíst celý text v ruském jazyce v knize nazvané „K 70. výročí velikého vítězství. Geologie: v tvorbě a válkách.

?.?. Bajbakov N.K.(1911−2008), zástupce předsedy Rady ministrů SSSR, předseda Gosplanu, Kozlovskij E.A. (1929), více - prezident RAV a ministr geologie SSSR, Kolpakov S.V. (1933 – 1990), ministr metalurgie SSSR a další osobnosti zveřejněli výzvu Prezidentu Putinovi, která je obsažena ve výše uvedené knize vydané v roce 2015. První vydání knihy autora Kozlovského E.A. nazvané „Geologie. Lekce války.“ bylo v roce 2005.

Výzva velice kriticky hodnotí politiku, řízení a geologický průzkum současné vlády RF a připomíná, že původní návrh prezidentské rady je po poradách v Dumě k nepoznání. Nedávné zasedání Expertní rady Vlády RF, během kterého se projednávala zpráva Ministerstva přírodních zdrojů RF o stavu věci  je jasným důkazem nedostatečné odborné a manažerské kvalifikace ministerských úředníků. Zmiňuji tento aspekt již proto, že v posledních měsících pozoruji mimo jiné inflaci tzv. specialistů na ČLR a zvětšující se propast mezi reálným životem občanů EU a jejich lídrů, a jejich schopností něco řídit. Tak jako se autoři výzvy zasazují pro obnovení strategického plánování v oblasti přírodních zdrojů v RF kvůli hrozící neschopnosti vyhovět požadavkům národní bezpečnosti, tak by i naši lídři měli konečně dát adieu – goodby – auf Wiedersehen, všem těm, kteří v zámoří zformulují a prohlásí potřebu a v EU, NATO a v představitelné budoucnosti i EP ji bez jakékoliv diskuse potvrdí a odsouhlasí. Mám tím na mysli mimo jiné poslední rozhodnutí NATO, ale i dvouhodinovou možnost parlamentáře – člena Bundestagu, nahlédnout do nekompletního dokumentu TTIP ve speciální místnosti ministerstva obchodu SRN bez možnosti si udělat poznámku. Interpretuji akceptování takovétransparentnosti jako moderní vyhlášení kapitulace. Současně registruji s podivem snahy o konference na téma TTIP v ČR.

Na víkendovém stole prezidenta Putina je koncepční dohoda o příměří v Sýrii. Nevěřím takovému dokumentu, protože čert je jako vždy v detailu věci. Příměří se má týkat pouze bojů mezi vládními jednotkami a rebely. Nedovedu si představit, že by prezident Putin zastavil válku proti IS na půlce cesty k vítězství, i když pravděpodobně vzdálenému a drahému, podobnému tomu Afganistánu. A to v době, kdy se více a více tzv. odpovědných za náš osud vyjadřují o hrozící třetí světové válce. Vyhrůžky ministra Kerryho na adresu Sýrie a RF týkající se účasti vojsk USA (a já nevylučuji účast NATO) v pozemních vojenských akcích v Sýrii potvrzují správnost mé nedůvěry k výsledku jednání. Přidám – li k tomu zhoršující se finanční situaci Saudské Arábie a tím i růst kompenzačního prostředku ve formě pozemní intervence Saudské Arábie, zhoršující se hospodářskou situaci Turecka spojenou se strachem o posílení syrských Kurdů a v neposlední řadě kvalitativně odlišnou pozici prezidenta Asada ke dni příměří, mohu bez ostychu tvrdit, že právě probíhající Mnichovská bezpečnostní konference (MSC) je prostě zbytečná ztráta času a financí. Pro neplnohodnotnou představu uvádím, že k ochraně ministra Kerryho je potřeba 4.000 policistů, nemluvě o další ochraně. Finanční náklady si nedovedu odhadnout a jsou ke dni příspěvku oficiálně nezjistitelné. Připomínám, že Mnichovská bezpečnostní konference se koná již desetiletí a výsledky jejich zasedání nezabránilo ani jedné válce a změnám režimů v poválečném světě. I proto jsem skeptický.

Na stole prezidenta se také objeví analýza zprávy utajeného jednání holandského parlamentu ohledně MH 17. Žádný rusofil, ale podporující propuštění Timošenko z vězení, zasazující se o zavření Jurije Lucenko, dnes vedoucího frakce Bloku P. Porošenko a hlasitý kritik prezidenta Lukašenko, poslanec Pieter Omtzigt (1974) zveřejnil klíčovou informaci z jednání: MH 17 mohla sestřelit pouze Ukrajina. Tuto zvěst přinesl do holandského parlamentu nikdo jiný, než direktor CTIVD (kontrola všech tajných služeb Holandska). Zatím jsem neslyšel o žádné diskuzi na zveřejněnou informaci v ČR. Stejně jako jsem neslyšel a nečetl v českých mediích, že nedávnépotvrzení existence gravitačních vln je výsledkem práce více než 1 tisíce vědců ze 14 států, včetně RF. Přitom ruský vědec Stanislav Braginskij svým výpočtem z roku 1968 a návrhem použití křemenového vlákna, které LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observation) přijalo, podstatně napomohl k současnému úspěchu. Braginskij je mimo jiné autorem tzv. rovnice Braginského a spoluautorem (s Rendelem Peasem) řešení, které nazývámeelektromagnetický kolaps. Zmiňuji se o Braginském již proto, že i zpráva ČTK namlouvá čtenáři čistě americký úspěch.

Jak by tomu nebylo, situace na Balkáně a v Moldávii se bude přiostřovat, vystřízlivění, že terorismus není zlým snem, ale realitou bude ještě více rozdělovat společnosti a boje v Afganistánu a na Ukrajině budou pokračovat. USA již narýsovaly novou mapu Ukrajiny. Přitom nevylučuji, že se připravují vyjít na scénu recyklované staro – nové loutky Tymošenko a Nalivajčenko. Na východní hranici se zbraněmi, ve vládě se budou snažit zkrotit měnové tsunami pomocí slov, celní ztráty formou předání kontroly západním společnostem, a v parlamentu budou hledat pravdu.

Probíhající Mnichovská bezpečnostní konference se stala pro prezidenta Putina vedlejším jevem, protože kostky byly vrženy. Psal jsem o nich již v minulém a předminulém roce. Mary Dejevsky z The Guardian to potvrdila: Akce Washingtonu budou mít za následek dvě navzájem propojené věci. Zaprvé USA v podstatě prohlásily, že jsou připraveny převzít přímou odpovědnost za bezpečnost zemí východní Evropy. Což znamená, že teď nebudou mít tyto státy žádný podnět pro obnovování vztahů s Ruskem. Ba co víc, Washington donutí Moskvu, aby projevovala ještě větší obavy o svou bezpečnost, a vyprovokuje nové kolo vyhrocování vztahů, kterému se kdysi říkalo horečné zbrojení. Za druhé signalizují akce USA o tom, že Evropa může opět zavřít oči na svou nesamostatnost ve vojenské sféře, zatímco by se měla spoléhat na své vlastní síly. Není to dlouho, co si evropské vedení začalo, jak se alespoň zdálo, uvědomovat, že už je načase, aby se chovalo v otázkách vlastní bezpečnosti „jako dospělý", teď se ale evropské země vrátily ke starému přístupu — budou doufat, že jim USA přijdou v každém případě na pomoc."

Pozornosti Putina se ale bude těšit východ a jih ruské hranice. Afgánská demokracie se neujmula, USA se rozhodly nadále provokovat ČLR a pan Soros vidí v roce 2017 černé nebe nad námi. V tom s ním souhlasím, ne však, co se týče reference k RF. Hospodářské, sociální a vojenské výzvy se pomalu a jistě slučují ve všech částech světa do jediné velice komplexní výzvy. Problémy, které byly diskutovány před 50 nebo 20 roky jsou formálně stejné nebo podobně, kvalitativně se ale podstatně liší. Bude se o nich diskutovat i v budoucnosti, pokud se mezitím Evropa netransformuje do evropského Chalifátu a ve zbytku světa zůstanou rozumní lidé. V současné situaci se potvrzuje fatální neschopnost Západu akceptovat, že důvěra nemůže být spojována s podmínkami. Buď je, nebo není. Každý z nás ji dostal do vínku a během života ji může jenom ztratit. Nikdy dokoupit, nebo dokonce jako novou koupit.

Na Putinově stole se objeví analýza návrhu vojenského rozpočtu USA na rok 2017, který představil prezident Barack Obama. Z návrhu jasně vyplývá, že se Pentagon přeorientuje na soupeření s velmocemi, s RF a ČLR. Washington tím změní svoji vojenskou strategii a přejde ke konfrontaci s Moskvou a Pekingem, nechá Evropu samou sobě a bude pouze přihlížet, jak se EU transformuje do jednoznačné výhody pro zájmy USA. USA vědí, že RF v žádném případě nemůže a proto nebude realizovat jemu přivlastňovanou teritoriální expanzi. Kdo má zájem se dovědět více, může si přečíst příspěvek vojenského zpravodaje The National Interest, Dave Majumdara. A odůvodnění žádosti o zvýšení základního vojenského rozpočtu USA na rok 2017 na 523,9 miliardy dolarů, ředitelem vojenského úřadu a americké rozvědky.

V neposlední řadě se objeví na stole Putina i problematika Rusko – čínského bankovního sektoru. Pomalu a jistě se totiž ukazují následky závislosti vyplývající z integrace velké většiny bank ČLR do západního bankovního systému kontrolovaného USA. Aby toho nebylo málo, na pořad rozmýšlení se dostane i problematika neporozumění čínské mentality Rusy a snaha čínských společností kontrolovat obchod. Této problematice by se měli věnovat i čeští politici a podnikatelé, již proto, že si takový problém mnozí nechtějí připustit, a že většina v ČR vzdělaných sinologů je v praktickém podnikatelském životě bez doplňujícího vzdělání nepoužitelná. Současně doplňuji, že radosti z tzv. závislosti RF na ČLR jsou předčasné a ne opodstatněné již proto, že podíl investic z ČLR v RF představuje pouhých 0,7 % (794 milionů USD) z celosvětových zahraničních investic ČLR (116 miliard USD). Analog platí i pro ty, kteří si myslí, že ČLR ztratila Tchaj-wan po nedávných volbách.

V pauze mezi čtením se prezident Putin možná podívá na obrazovku řídícího vojenského centra, aby se přesvědčil, že dva Kalibry s raketami s plochou dráhou letu jedou tam, kam bylo nařízeno: do Středozemního moře. Pravděpodobně ještě více omezí používání a nošení mobilního telefonu, protože ví, že jak použití, tak již pouhé nošení mobilu snižuje koncentrační schopnost člověk. A schopnost se koncentrovat je a bude nutná více a více, všem nám, nejenom prezidentovi.

Všem čtenářům přeji možnost se účastnit dvoutýdenních kulinárních oslav CNY – začátku roku nejenom ohnivé opice. Vítání nového roku je totiž spojeno s 8 jídly z nejlepšího masa, ryb, mořských produktů, ovoce a zeleniny, ozdobením domů a bytů, oblečením, specifického tance dragonů, symbolu kosmické energie Chi, setkání rodinných členů a promíjením nespravedlivého jednání a chování. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Rezignujte!

14:46 Milan Knížák: Rezignujte!

Výzva rektorce Akademie výtvarných umění k rezignaci.