Jan Campbell: TTIP leaks

03.05.2016 12:06

Traduje se, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Chci věřit, že to bude platit pro úkoláře a vyjednavače v ER a EK. Traduje se, že neštěstí nepřichází jedno, ale více, většinou tři. Chci věřit, že to také bude platit pro ER a EK.

Jan Campbell: TTIP leaks
Foto: Archiv
Popisek: Jan Campbell

Kromě doutnající finanční krize v Řecku, která se ukáže v plné síle během letního horka, máme co dělat s kvantitativním uvolňováním jak USD tak i Euro, s migrací a všeobecně vzato s kvalitou ustavování a udržování vztahů jak se spojenci, tak i s protivníky. Do této kategorie patří mimo jiné TTIP.

V neděli, 1.5., v podvečerních hodinách, po ukončení práce na příspěvku Májové rozjímání se mi dostalo na stůl potvrzení ze Sueddeutsche Zeitung (SZ) oTTIP leaks. Očekával jsem takové překvapení – potvrzení, ne ale tak rychle po návštěvě prezidenta Obamy v Hannoveru a společném radování se s kancléřkou Merkelovou z pohledu na svět přes brýle známé společnosti.

TTIP leaks představuje zveřejnění utajovaných dokumentů, které potvrzují má nejhorší očekávání, která se mi nabízela po studiu zadání úkolů US Senátory vyjednavači a zprávami zveřejněnými v odborných dokumentech v anglickém jazyce. Proto mě nepřekvapuje, že samotné SZ shrnuje obsah utajovaných dokumentů, které má v kopii a prý Greenpeace v originále do tří hlavních bodů: 1) Tlak USA na EU je mnohem větší než doposud známo, 2) Washington vyhrožuje EU s blokací výhod automobilovému průmyslu nedovolí-li EU dovážet více amerických agrárních produktů do EU, 3) USA napadají princip ochrany evropského spotřebitele.

Dnes bude zveřejňování podrobností dokumentů v objemu 240 stran pokrčovat. Jedno je však jisté. Jak americké, tak i EU úkoláře a vyjednavače nezajímá morálka, kultura a zbytek tzv. evropských hodnot, zákonů a regulačních předpisů. Veřejná znalost dosavadních dokumentů o TTIP stojí v přímém protikladu k jejich důležitosti pro veřejnost. Naděje, které vkládali příznivci TTTIP jsou neobhajitelné, protože jsou neúměrné ve vztahu s pochybnostmi o spravedlivé a vyrovnané smlouvě mezi dvěma největšími hospodářskými bloky světa.

Samozřejmě nevím, jaké konsekvence bude mít zveřejnění dokumentů. Vím ale, že útoky na Putina nebudou menší, naopak. I když je zcela zřejmé, že EU jako taková si kope sama sobě hrob, podobně jako to dělá NATO. Putin potřebuje zdraví a trpělivost, aby se dočkal hodiny pravdy o kvalitě partnerů, spojenectví a společné eurasijské budoucnosti.

Pro občana EU TTIP leaks by měly být poslední kapkou před naplněním skleničky trpělivosti s EK a jejím úkolářem, Evropskou radou. Očekávám, že při pokračování jednání o TTIP a po podpisu smlouvy mezi výherce ze smlouvy bude patřit v ČR Agrofert. Stane se chtěně-nechtěně obětí nabídky z USA, kterou prostě nemůže nikdo odmítnout. Občan české kotliny bude závidět ministru financí, podezírat ho a hřímat bezmocně směrem do Bruselu. Současně ale zapomene, že neštěstí si připravuje sám svoji občanskou pasivitou, idealizací asymetrického spojenectví s USA a nepochopením, že pokud byly spáchány krádeže v devadesátých letech, tak z hlediska střední a dlouhodobé perspektivy jsme byli okradeni všichni. Když jeden vychází na trh světa, měl by vědět, co tam hledá. V židovské tradici je tato znalost jedním z nejdůležitějších prvků, mající přednost dokonce i před samotným bohatstvím. Souhlasu netřeba.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.