Jan Campbell: Výsledky ekonomického fóra v Petrohradě

30.06.2019 11:34

S ohledem na zvyšující se teplotu nejenom venku za okny, ale i světové, evropské a národní politiky, prakticky ve všech členských státech EU, zvyšující se teplotu uvnitř vztahu mezi členy vládní koalice ČR a vládou ČR a médii, která se očividně nachází na dietě, následující je krátký přehled výsledků ekonomického fóra v Petrohradu.

Jan Campbell: Výsledky ekonomického fóra v Petrohradě
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jan Campbell

Město je vyhledávaným místem pro turisty z celého světa bez ohledu na sankce a politiku. O tom jsem se mohl přesvědčit osobně během poslední návštěvy Petrohradu v době bílých nocí a v roli oponenta během obhajoby diplomové práce (na Státní univerzitě St. Petersburg) na aktuální téma Politika Velké Británie ve vztahu k regionálním a etno - konfesionálním elitám v současném Iráku.

Za poslední čtyři roky se zvýšil počet účastníků fóra o 60 procent. Nedojde - li k většímu, především vojenskému konfliktu v Evropě, očekávám pokračování tohoto trendu, stejně jako pokračování ignorování fóra představiteli ČR, především po vítězství Milionu chvilek, nerozumějících teoretické, ani praktikované demokracii.

Letošního fóra se účastnilo více než 19 tisíc osob a delegací ze 145 zemí. Z celkového počtu účastníků bylo přibližně 1.300 vedoucích představitelů obchodních a průmyslových společností a mně osobně neznámý přesný počet státníků a politiků ze 110 států světa.

Jak se dalo očekávat, hlavní událostí bylo plenární zasedání v přítomnosti 6 hlav států, 16 představitelů států na úrovni viceprezidentů a předsedů vlád, 57 ministrů a 79 velvyslanců akreditovaných v RF a předsedů Parlamentů. Prezidenti Putin, Si Ťin-pching, Rumen Radev (Bulharsko), Nikola Pašiňan (premiér Arménie), Petr Pellegrini (premiér SR) a generální tajemník OSN Antónie Guterres, abych jmenoval některé, hodnotili aktuální situaci ve světě.

Posuzovaná témata – současná světová hospodářská situace, globalizační model a finanční systém, vše v kontextu absence důvěry, bezohledné konkurence, protekcionismu s pomocí obchodních válek, jednostranného vypovídání smluv a sankcí – nedovolila žádnému státníkovi předpovědět veřejně specifické následky a sdělit praktická řešení, alespoň některých výzev. O to méně bylo možné slyšet nebo číst o představitelných řešeních odpovědných reprezentantů více než 3.500 ruských a zahraničních společností. I zde: největší delegace letošního fóra přiletěla z ČLR. Čítala 1.100 členů.

Pro informaci Milionu chvilek a jako důkaz ignorance představitelů států, kteří se neúčastnili fóra, uvádím krátkou statistiku delegací: USA – 542, SRN – 334, UK – 312, Francie – 249, Japonsko – 219, Švýcarsko – 190, Itálie – 160, Holandsko – 106 osob. Jak vidno, hlavní podíl v účasti zabezpečily státy, jejichž vlády prodlužují nesmyslné sankce proti RF v přímém kontrastu k zájmu vlastních společností o spolupráci s RF. Co se týče zahraničních medií, jejich zájem byl také veliký: Média z 56 států světa obdržela akreditaci. O mezinárodní hospodářské spolupráci referovalo 4.816 představitelů masových médií (z nichž bylo 813 zahraničních), z 1.299 organizací (z nichž bylo 256 zahraničních).

Za praktický výsledek fóra mluví 745 podepsaných smluv, nepodléhající obchodnímu tajemství, v celkové hodnotě 45,6 miliard Euro a zvýšení počtu oficiálních partnerů fóra na 148. Více ZDE.

Z uvedeného mála vyplývá pro ČR praktická nemožnost ukotvení se českých podnikatelů a obchodníků v Indii, o které někteří oficiální představitelé ČR začali snít a mluvit, pokud nespali, zvětšující se ztráta rozpracovaných a nových obchodních příležitostí v ČLR a nenahraditelná ztráta příležitostí všeho možného v RF. Nemožnosti a ztráty dělají z ČR čekatele na Godota. Ten již dávno přišel ve formě anti-Godota.

Dílo S. Becketta (který obdržel roku 1969 Nobelovu cenu za literaturu, kterou odmítl převzít) je psáno formou dialogu, pro který je atypické neustálé opakování otázek a absurdních odpovědí. Práce (Becketta) se synonymy, monotónností a neomaleným vyjadřováním, vedoucím až k vulgarismům, se podobá práci současných politiků, moderátorů, expertů a médií trpících rusofobií a sinofobií. Všichni účastníci lokálních diskuzí (o RF, ČLR, a zcela jistě dojde i na USA), které odmítám nazývat dialogem, dokazují, jak velký je strach z nepochopení transformace světa a lidského života bez naplnění. Beckett ukázal, že smyslem života je nesmyslné očekávání čehosi a že jediná cesta, jak to vydržet, je zkrátit si jakkoliv čas.

Chci věřit, že odpovědní v politice, obchodu a médiích ČR ukončí hru, jejímž cílem je zabít čas a dovolí zdravému rozumu se účastnit procesu transformace světa. Souhlasu netřeba. 28.06.2019

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…