Jan Čermák: Řecku zvoní hrana, ale je čas se také věnovat něčemu jinému

07.07.2015 11:43

Řecké trápení se blíží ke svému konci a s ním i všech na finančních trzích, kteří musí informace o této malé zemi s velkým dluhem polykat. Ve zkratce si jen připomeňme, co podstatného se událo během našeho prodlouženého víkendu resp. během pondělí, kdy jsme se pařili u vody.

Jan Čermák: Řecku zvoní hrana, ale je čas se také věnovat něčemu jinému
Foto: pixabay.com
Popisek: Řecká krize - ilustrační foto

Po nedělním řeckém "NE" věřitelům prý učinily Atény vstřícný krok vůči druhé straně a odstavily nepoddajného ministra financí Varoufakise. Nahradí jej na Oxfordu vystudovaný neomarxista Tsakalotos. Řecké banky zůstávají zavřené, přičemž ECB sice nepohnula se stropem pro likviditu jim poskytovanou, avšak přitvrdila podmínky, za něž ji lze získat. Na politické scéně v eurozóně pak sledujeme francouzskou ofenzivu ve prospěch Řecka, která má však jen malé pochopení v severských zemích. Nicméně věřitelé i tak učinili vstřícné gesto a dnes se eurogroup opět sejde s řeckou reprezentací, aby si vyslechla další "průlomový" návrh. Ten však podle řeckých novin nabízí ještě menší ústupky (čti úspory).

Celkově tak situace kolem Řecka připomíná agónii před argentinským defaultem na přelomu roku 2001-2002. Tehdy dolarizovanou argentinskou ekonomiku nakonec "vypnul" MMF, v případě Řecka bude muset Černého Petra poslat do oběhu ECB. Zde úplně postačí, aby zůstaly řecké banky zavřené ještě nějaký ten týden, a Řekové nakonec sami zavedou paralelní měnu tím, že stát začne místo starobních penzí vydávat dlužní úpisy. Tak vznikne nová řecká měna a Řecko se odloupne z eurozóny.

Pak bude konečně čas se pořádně věnovat jiným věcem. Třeba tomu, že čínské akcie jdou navzdory záchranným akcím strany a vlády stále do kytek anebo třeba tomu, zdali ČNB bude muset znovu intervenovat proti sílící koruně a tím tak znovu zaplavit trh dalšími korunami, které pak nebude kam uložit.

Jan Čermák, analytik ČSOB


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

14:42 Petr Jahn: Česká televize - Pospěšte! Privatizace veřejnoprávnosti začala!

Česká televize totiž outsourcovala službu nejveřejnoprávnější – ombudsmana. Jasně, vím že jsem Vás t…