Jan Čermák: Rozčeří výsledková sezóna povelikonoční nudu?

22.04.2014 11:19

Velikonoční svátky podle očekávání přinesly všeobecný útlum ekonomické aktivity v západním světě, což bylo vidět i ve snížené volatilitě na globálních trzích. Ty přitom prozatím ani příliš nerozhodily zprávy o tom, že na Ukrajině se příliš nerespektuje “klid zbraní”, který byl nedávno dohodnut v Ženevě.

Jan Čermák: Rozčeří výsledková sezóna povelikonoční nudu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Tento týden nebude z pohledu makroekonomických dat až tak zajímavý, byť například indexy podnikatelských nálad v eurozóně mohou přitáhnout pozornost (což se může týkat zejména eurodolarového trhu). Tempo hry tak může určovat pokračující výsledková sezóna a to, jak na ní budou reagovat akciové trhy. Akcie ve vyspělých zemích zůstávají stále poměrně drahé, přičemž z dosud reportovaných výsledků se žádná smršť pozitivních překvapení nekoná. Ze zatím vyhlášených výsledků firem zastoupených v S&P500 jen 62 % dokázalo překonat očekávání trhu, přičemž v případě tržeb je to přibližně fifty-fifty.

Buď tedy výsledky firem jako je Mc’Donalds, Apple či Coca Cola dají akciovému trhu fundamentální záminku se posunout výše, anebo můžeme mít brzy před sebou problém. Negativní korekce se pak může týkat především nedávno upisovaných akcií, kterých se vyrojilo v poslední době poměrně dost, přičemž charakteristickým rysem těchto společností bylo to, že ještě nikdy během své (většinou krátké existence) nereportovaly žádné zisky.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…