Jan Čermák: Unie, Británie a jejich vězňovo dilema

29.06.2016 12:29

Včera započatý summit EU, kterého měl šanci se účastnit britský premiér Cameron, naznačil, že rozvod Velké Británie nebude zrovna procházkou růžovým sadem. Brusel rozhodně nezaujal vůči Londýnu smířlivý postoj, o čemž svědčí i návrh prezidenta Evropské komise Junkera, aby angličtina přestala být jednacím jazykem Evropského parlamentu.

Jan Čermák: Unie, Británie a jejich vězňovo dilema
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Emoce po hlasování o Brexitu - tedy minimálně na politické scéně - zůstávají zjitřené, což již po včerejšku naštěstí tolik neplatí na finančních trzích, kde averze k riziku přece jenom poklesla. Pozornost od politiky se pomalu přesouvá k fundamentům, přičemž existují i první pokusy vyčíslit dopady britského odchodu z EU. Jeden z nich učinil například prezident ECB Mario Draghi, který vyčíslil kumulativní ztrátu HDP eurozóny na 0,5 % v horizontu následujících tří let. Je třeba připravit se na to, že odhady tohoto typu se budou v následujících dnech objevovat stále častěji, přičemž je otázkou, jakou budou mít vypovídací sílu. Každý modelový odhad totiž musí stát na nějakých předpokladech a v případě ekonomických ztrát z Brexitu je nutné si hned na začátku položit otázku, zdali obě strany budou hrát kooperativní hru či nikoliv.

Z teorie her přitom víme (viz slavné vězňovo dilema), že pokud oba obchodní subjekty nebudou ochotny spolu kooperovat, tak mohou snadno skončit v horším stavu, než když by spolupracovaly. Tvrdý postoj EU k Velké Británii zatím svědčí o tom, že zde není velká vůle nastavit nově obchodní a institucionální vztahy, což může v budoucnu ekonomické ztráty na obou stranách prohloubit. Na druhou stranou je ale pravdou, že Brusel si lavírování nemůže dovolit, neboť v EU je nyní dalších až osm členů, kde se potenciálně uvažuje o referendu podobného typu, jako bylo to minulý čtvrtek ve Velké Británii.

Každopádně v tuto chvíli lze jen těžko ekonomické dopady Brexitu vyčíslovat a ani data, která budou přicházet v následujících dnech, na tom nic nezmění. První makroekonomické dojmy z Brexitu by měly být cítit eventuálně až v polovině příštího měsíce, kdy budou uveřejněny předběžného údaje o podnikatelských náladách (PMI) za měsíc červenec.

Autor je analytik bankovní instituce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.