Jan Fingerland: Když premiéři pláčou aneb Izraelský premiér odsouzen do vězení

26.05.2015 18:51

Zdá se, že bývalý izraelský premiér Olmert se vězení už nevyhne. V pondělí obdržel osmiměsíční trest za korupci a poslední, zřejmě marnou záchranou mu bude odvolání k Nejvyššímu soudu.

Jan Fingerland: Když premiéři pláčou aneb Izraelský premiér odsouzen do vězení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jde o případ, v němž Olmert čelí obžalobě z přijímání úplatků – nebo prostě jen finanční výpomoci – ve výši asi 150.000 dolarů. Ty obdržel ještě coby jeruzalémský starosta a ministr průmyslu od amerického podnikatele a svého přítele Morrise Talanského.

Podle původní verze byl Olmert souzen za to, že tyto peníze použil pro účely volební kampaně, ovšem bez toho, že by je přiznal a zdanil.

Později však žaloba získala svědectví vedoucí premiérova úřadu, podle které šlo o peníze, které Olmert prostě utratil pro své soukromé účely.

Výpověď bývalé kolegyně a spolupachatelky – a také nahrávky, které si tajně pořídila a předala policii – tedy nakonec expremiéra potopily ještě hlouběji.

Trochu to připomíná dosud neuzavřený soud s Davidem Rathem, v němž obžaloba proti němu také používá výpověď jiné spoluobžalované.

Je tu však ještě jedna, mnohem zásadnější podobnost s českou politikou. Olmertova causa tak trochu připomíná rovněž neuzavřený případ Petra Nečase – v tom, že se jednalo o méně průbojné politiky, kteří léta čekali na svou příležitost stát se premiérem.

Když se jí dočkali, vstupovali do funkce za velkého očekávání veřejnosti. A skutečně projevili lidské i politické kvality, které jejich předchůdci a případně ani nástupci neměli. Vše však zůstalo pohřbeno ve zmaru, který si do značné míry způsobili sami.

V případě Olmerta to byla nejdříve naděje, že bude premiérem, který se dohodne s předsedou palestinské samosprávy Abbásem na nutných kompromisech a dokáže tyto kompromisy obhájit i před domácím publikem.

Některé hlasy tvrdí, že na tuto dohodu doba nebyla tak jako tak zralá, ale to už se nikdy nedozvíme.

Olmertova kariéra skončila předčasně po tříletém premiérském mandátu – stalo se tak v roce 2009, kdy se obvinění vůči němu začala vršit. Týkala se především korupce, které se měl dopustit.

Vedle případu s Morrisem Talanským to je ještě jiná causa, která se týká Olmertova podílu na nezákonných rozhodnutích při výstavbě velkého bytového komplexu v Jeruzalémě v době, kdy byl ještě starostou izraelské metropole.

V tomto případě by ho podle loňského rozsudku mohl čekat až šestiletý trest.

Olmertova causa tak trochu připomíná rovněž neuzavřený případ Petra Nečase – v tom, že se jednalo o méně průbojné politiky, kteří léta čekali na svou příležitost stát se premiérem - Foto:  ČTK/AP, Ariel Schalit

V případě přijímání úplatků se rovněž odvolal k izraelskému Nejvyššímu soudu, který funguje zároveň jako odvolací soud nejvyšší instance. Osmiměsíční trest, který dostal v pondělí, soud označil za zmírněný jeho zásluhami o stát.

Olmert by byl v každém případě prvním bývalým premiérem, který skončil ve vězení.

Nebyl by ale jediným politikem – v posledním desetiletí bylo několik případů, v nichž byli do vězení za korupci a podobné trestné činy odsouzeni například ministři. O případu bývalého prezidenta Kacava odsouzeného za znásilnění ani nemluvě.

Sám Olmert tvrdí, že musel už desetinu svého života vydat na obranu svého jména a to je pro něj největším trestem.

Pro izraelskou společnost je soud s bývalým předsedou vlády důležitým milníkem. Tato země, podobně jako řada států v Evropě, prošla v posledních desetiletích hlubokou proměnou ve vnímání korupčního jednání.

Věci, které byly ještě před 30 a více lety považovány zejména v politice za přijatelné, se přesunuly do kategorie nepřijatelných nebo i trestných – to se týká třeba ledasčeho z toho, co dělal ve Francii François Mitterrand nebo co se považovalo za běžné u nás v 90. letech.

Izrael má v tomto ohledu komplikovanější historii.

Na jedné straně se v jeho krátkých dějinách vyskytovaly mnohem křiklavější případy porušování pravidel, jako byl případ někdejšího ministra obrany Moše Dajan, vášnivého amatérského archeologa, který dnes nemyslitelným způsobem zneužíval svého postavení k získávání artefaktů do své sbírky.

Vedle toho v Izraeli existuje tradice asketických politiků, jako byl například David ben Gurion, kteří zcela vážně považovali politiku za službu svému národu a do důchodu odcházeli chudí.

Dnešní Izrael je jakýmsi kompromisem. Mnozí z vrcholných politiků si zvykli na více než slušné příjmy a žijí v luxusních bytech. Zároveň musejí počítat s agilními soudy, dotěrnými novináři a kritickou veřejností.

A představa, že bývalý premiér třeba skutečně navlékne vězeňský mundúr, v dnešním Izraeli už rozhodně nikoho šokovat nebude. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.