Jan Jůn: Británie volí a také slaví 70. výročí konce války

09.05.2015 8:32

Konečně volby - podle deníku The Times „Soudný den“. Bez front před volebními místnostmi, otevřenými od sedmi ráno, neboť čtvrtek je pracovním dnem a většina obvykle volí večer.

Jan Jůn: Británie volí a také slaví 70. výročí konce války
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Jak známo, jsou tyto volby klíčově důležité. Nikoliv, jak se na začátku kampaně mohlo zdát - kvůli podpoře voličů straně UKIP, požadující odchod z Evropské unie a zavření hranic přistěhovalcům - ale vzhledem k politice skotských nacionalistů, kteří chtějí rozbití Spojeného království i přes výsledek nedávného referenda. 

Je zajímavé, že přes vyrovnanost preferencí pro obě hlavní strany, tedy vládnoucí konzervativce a opoziční labouristy, během kampaně se měnily preference menších stran. 

Koaliční liberální demokraté začínali podle průzkumů jako outsideři, ale nakonec jim obliba opět vzrostla, zatímco straně UKIP předvídali mnozí značný úspěch, ale nakonec jim preference poklesly a mohou prý očekávat jen tři poslance. 

Stejně tomu mělo být u strany zelených a zmínění skotští nacionalisté zas tvrdili, že „převálcují“ labouristy v téměř všech 59 skotských obvodech, nyní však není jisté, zda dosáhnou padesátky křesel, neboť leckde prý voliči hlasují takticky proti nim.

To vše je ve většinovém systému velmi důležité, avšak jsou to jen odhady. Jak to dopadne, dozvíme se během noci a pokud poslanců dvou největších stran bude podle očekávání téměř stejně, víkend přinese jednání o koalicích. 

Bez ohledu na volby, je tento britský víkend věnován 70. výročí konce druhé světové války. Vše začalo v pátek ve tři odpoledne – kdy premiér Winston Churchill 8. května 1945 oznámil vítězství - shromážděním veteránů, kladením věnců u pomníku neznámého vojína a celonárodními dvěma minutami ticha. 

Večer v půl desáté pak královna Alžběta II. zažehla před hradem Windsor první ze dvou stovek signálních košů a ohňová štafeta se rozletěla po celé zemi. 

Sobota začne duněním zvonů katedrál v 11 hodin, stejně jako před sedmdesáti roky a večer se bude konat na přehlídkovém prostranství za královskými úřadovnami Whitehall koncert dobové i současné hudby známých hudebníků a skupin.

Neděli zahájí slavnostní bohoslužba ve Westminsterském opatství za účasti královské rodiny a pozvaných veteránů s rodinami. 

Ti pak budou spolu s čestnými jednotkami a kapelami pochodovat kolem „Churchillova balkonu“ v ulici Whitehall a na zmíněné přehlídkové prostranství.

Nad ním pak po 13té hodině přeletí letka historických letounů z bitvy o Británii a poté se veteráni zúčastní recepce v přilehlém Svatojakubském parku.

V mnoha městech a vesnicích Britové plánují v ulicích a na náměstích vlastní veselice a hostiny podobně jako před sedmdesáti lety, mnozí v dobových kostýmech a uniformách. 

Ano, Britové rozhodně vědí nejen jak bojovat, což během války činili zprvu zcela sami, ale také jak slavit!  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…