Jan Jůn: Cameron sestavuje novou vládu, poražení odstoupili

12.05.2015 13:55

Mnoho Britů nemůže podle médií uvěřit, že výsledky voleb, oznámené v pátek, jsou po prognózách vyrovnaných šancí stran, skutečností.

Jan Jůn: Cameron sestavuje novou vládu, poražení odstoupili
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Premiér David Cameron ovšem už přes víkend a v pondělí doplnil ministerská křesla opuštěná po volebním debaklu dosavadních koaličních partnerů, liberálních demokratů, a slibuje okamžitý začátek parlamentního legislativního maratonu. 

A má šance s absolutní většinou poslanců, a tedy s jasným mandátem.

Mezi vládní priority bude patřit reforma Spojeného království směrem k federalizaci poté, co skotští nacionalisté získali kromě třech obvodů ve Skotsku všechna tamní křesla a celou polovinu voličských hlasů.

Jaká reforma to bude, není ještě zcela jasné, neb nacionalisté požadují také rozpočtovou samostatnost. Federalizace by ovšem postavila na stejnou úroveň 50 milionů Angličanů, pět a půl milionů Skotů, tři miliony Velšanů a dva miliony Severoirů, a jak známo, v nesymetrických federacích jsou problémy kvůli dělení výdajů do federálního rozpočtu. 

Skotové by však museli dál dostávat dotace, nebo pořádně utáhnout opasky, aby někde našli potřebných sedm a půl miliardy liber na vyrovnání svého vlastního rozpočtu, a není vyloučeno, že Nicola Sturgeonová by pak v zemských volbách mohla podobně prohrát jako slovenští Mečiarovci. 

Co se pak týče referenda o setrvaní v poněkud zreformované, méně byrokratické Evropské unii, což údajně chce sám premiér Cameron, který o reformách hodlá začít jednat téměř okamžitě, tedy ještě před summitem unie 25.června, aby hlasování, možná už za rok, mohl vyhrát.

Setrvání v Unii by bylo výhrou pro Británii kvůli společnému trhu půl miliardy osob i pro Unii kvůli setrvání velké lidnaté země se značným hospodářským potenciálem globálního finančního centra a nukleární velmoci.

Nasvědčuje tomu i srdečné přivítání Cameronova vítězství předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, který se, jak zdůraznil, „hodlá přičinit o dosažení spravedlivé dohody pro Británii v Unii a těší se na Cameronovy návrhy“.

Co se pak týče labouristů, liberálních demokratů a strany UKIP, jejichž vůdci podali po volební prohře demisi, rozhodují se nyní o další orientaci a podle toho zvolí nové vůdce.

Pro labouristy – jak prohlásil jeden možný nástupce Eda Milibanda Chuka Umunna, zvaný často britským Obamou, neb pochází z evropsko-afrického manželství – je nezbytný posun do středu politického spektra, neboť pod vedením Tonyho Blaira to třikrát zajistilo straně volební vítězství.

Podobně by se prý měli vrátit na svou dřívější pozici ve středu Liberální demokraté.

Co udělají skotští nacionalisté, nyní na extrémním levém křídle a požadující konec úsporných opatření ve stylu řecké Syrizy, není jasné stejně jako to, co čeká UKIP.

V politice demokratických zemí ovšem platí, že bez posunutí do středu se volby prostě nevyhrávají, a to potvrdily i ty britské. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…