Jan Jůn: „NATO jsme přece my všichni,“ připomněl Evropě Američan

19.01.2014 21:31

„Nemusíme se bát snižovat výdaje na obranu. Kdyby něco, tak nás přece ochrání NATO...", zní v poslední době v řadě zemí Evropské unie, které výdaje na armádu snižují a neuvědomují si, že NATO jsou přece také ony samy, že globální nebezpečí stále existují a svět mimo unii dál zbrojí.

Jan Jůn: „NATO jsme přece my všichni,“ připomněl Evropě Američan
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čeští vojáci vracející se z mise v zahraničí

V Británii se nyní rozpoutala na toto téma debata po prohlášení amerického exministra obrany Roberta Gatese, že britské ozbrojené síly budou příliš slabé na to, aby byly plnohodnotným partnerem Ameriky. Gates prohlásil ve čtvrtek na vlnách rozhlasu BBC, že, cituji: „Nynější dost podstatné škrty ve výdajích na obranu v Británii znamenají, že britské ozbrojené síly už nebudou schopné být tak významným partnerem sil amerických jako dosud, v plném spektru obranné kapacity“.  

Na Gatesův výrok zareagoval na otázku televize BBC premiér Cameron tvrzením, že tomu tak není, že Británie je co do obrany prvotřídním globálním hráčem se čtvrtým největším rozpočtem na obranu a že její pozice se nezměnila. Dodal, že jeho vláda investuje 160 miliard liber do modernizace ozbrojených sil a že staví dvě moderní letadlové lodi, raketové torpedoborce typu 45 a fregaty, nové ponorky Trident a podobně.  

Je jistě možné situaci zlehčovat, jako například karikaturista deníku The Times, který zpodobnil premiéra Camerona se šavlí a oblečeného ve starodávné parádní uniformě námořní pěchoty. Na prvním obrázku se zdviženou rukou Cameron tvrdí, že britská obranyschopnost se nezměnila a na druhém visí tou zdviženou rukou strýčku Samovi za šos u fraku. Britští experti také dávají spíše za pravdu Gatesovi. Bývalý velitel britské armády generál lord Dannatt reagoval na Cameronovo prohlášení otázkou, zda, když už chceme být významným hráčem, jsme také připraveni podpořit rétoriku hotovostí a ředitel vlivného Institutu spojených královských ozbrojených služeb profesor Clarke jednoduše řekl, že Gates se nemýlí, když říká, že pro Británii bude obtížné udržet celé spektrum obranyschopnosti.  

Jelikož Gates měl mířit hlavně na skutečnost, že Británie hodlá do roku 2020 snížit o 30.000 počet vojáků a bude ještě šest let bez oněch budovaných letadlových lodí, bývalý velitel námořnictva admirál lord West nazval jeho prohlášení „absolutně výstižným“ a dodal, že po kritice z Ameriky lidé alespoň zpozorní. Nezbývá než dodat, že kdyby se Británie skutečně přidala k jiným evropským zemím, které snižují výdaje na obranu, asi by měli pravdu kritikové, poukazující na to že evropská civilizace zjevně ztrácí vůli k vlastní obraně. Podobně jako tomu bylo ve starověku v Athénách i v Římě před jejich pádem.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.