Jan Klusáček: Proč je podpora Baníku špatně

24.05.2013 19:12

Zbyněk Klíč, s jehož vyargumentovanými pravicovými názory většinou zcela souhlasím, včera napsal článek, ve kterém hájí rozhodnutí Zastupitelstva města Ostravy podpořit 114 miliony Kč z městského rozpočtu fotbalový klub Baník Ostrava.

Jan Klusáček: Proč je podpora Baníku špatně
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

 Obávám se, že v tomto případě nad racionálními argumenty převládla láska k fotbalu. I když nejsem sportovní fanoušek, dovedu pochopit jejich zármutek a zklamání, když sledují, jak jejich oblíbený klub kvůli špatnému managementu upadá do dluhů, klesá v žebříčcích a (jako se to málem stalo v případě Baníku Ostrava) vypadává z profesionálního sportu nadobro. Nakládat s veřejnými penězi pod dojmem emocionálního pohnutí je však bez výjimky špatný postup. Ode mne jako daňového poplatníka je zcela legitimní očekávat od svých volených zástupců (tím spíš, jsou-li zvoleni na kandidátce ODS), že se budou rozhodovat racionálně, na základě reálných argumentů a s aplikací principu „pro-market, nikoli pro-business“. Tohle všechno ostravští zastupitelé porušili.

Koho budeme podporovat dál?

Zatímco stavba dětských hřišť a sportovišť nebo i přímá podpora amatérských sportovních klubů jsou jistě obhajitelnými veřejnými výdaji, protože se jedná o aktivity nekomerční, s naprostou převahou dobrovolnické práce a v zásadě i veřejně prospěšné, podpora soukromých obchodních společností, jejichž účelem je vytváření zisku, je obhajitelná stejně špatně, ať už se jedná o podporu bankrotujícímu fotbalovému klubu nebo třeba železárnám. Stejně jako jsou dobré restaurace důležitou součástí života ve městech i vesnicích (a pro řadu lidí i podstatně důležitější než fotbalové kluby), a přece nikdo nevolá po tom, aby jejich hospodaření bylo subvencováno z veřejných prostředků.

Profesionální fotbal je soukromý business, který sice nepochybně přináší určitá ekonomická pozitiva (přespolní fotbaloví fanoušci si třeba po zápase koupí ve večerce poblíž stadionu pár lahváčů, aby se jim veseleji jelo domů), ale zároveň jsou zdrojem nezanedbatelných nákladů pro veřejné rozpočty, typicky na zajištění bezpečnosti. Nikdo doposud věrohodně nespočítal, jaký je reálný ekonomický přínos prvoligového fotbalového klubu pro ekonomiku města, v němž působí, přesto tímto efemérním efektem (nejen) ostravští zastupitelé s vážnou tváří šermují.

Když všichni skočí z okna, musím já také?

Naprosto falešná je paralela s FKC Hradec Králové i s dalšími fotbalovými kluby podporovanými městem. To, že jiné magistráty nakládají s veřejnými prostředky neefektivně, přeci nemůže být legitimní obhajobou stejně neefektivního jednání ostravských politiků. Naopak, pozitivní příklad z Ostravy by třeba mohl přimět občany i v jiných městech, aby po svých volených zástupcích začali požadovat zamyšlení nad tím, zda je účelné z veřejných peněz podporovat soukromé firmy.

Co by se stalo?

Jaký by byl scénář, pokud by se ostravští politici rozhodli utratit 114 000 000 Kč lepším způsobem? FC Baník Ostrava by vypadl z první ligy a vzhledem k výši neuhrazených závazků by s velkou pravděpodobností musela akciová společnost FC Baník Ostrava na sebe vyhlásit konkurz. Zdá se mi celkem pravděpodobné, že vzhledem k počtu vášnivých stoupenců tohoto klubu by se buď opakoval scénář FC Bohemians 1905, tedy koupě práv ke značce z konkurzní podstaty a vybudování nového klubu za peníze dobrovolných dárců a soukromých sponzorů. Anebo by se našel soukromý investor (co třeba pan Světlík, majitel Vítkovice Holding a.s.?), který by do klubu vložil své peníze v očekávání, že je dostane zpět standardní podnikatelskou cestou. Ať tak či tak, za pár let by Baník zase mohl hrát první ligu. Nestalo by se vlastně vůbec nic!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

16:40 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 354. Karel Kryl – Titulkář

Každý zná Karla Kryla jako písničkáře, ale už méně jako básníka, natož autora drobnějších próz, psan…