Jan Linhart: Evropský trh s novými automobily roste, ale historického rekordu letos ještě dosaženo nebude

17.01.2017 17:38

Komentář ke dnes zveřejněné zprávě od Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA – European Automobile Manufacturers' Association) za prosinec:

Jan Linhart: Evropský trh s novými automobily roste, ale historického rekordu letos ještě dosaženo nebude
Foto: pixabay.com
Popisek: Výroba automobilů - ilustrační foto

„Evropský trh s novými automobily roste již tři roky po sobě. Stále se nachází přibližně 5,5 % pod svým maximem z roku 2007, avšak oproti nejnižším údajům o nových registracích osobních aut v roce 2013 roste trh Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu o více než 22 %. Pozitivní zprávou nepochybně je, že rostlo všech pět hlavních trhů. Letošní rok je však unikátní v tom, že s výjimkou Nizozemska rostly registrace ve všech zemích Evropské unie.

Zajímavý vývoj je u některých značek. Volkswagen doplácí na aféru Dieselgate a vykazuje půlprocentní pokles prodejů. Celá skupina však roste především díky Škodě a Audi. Stagnuje rovněž francouzské PSA, naopak razantní nástup zaznamenal Jaguar Land Rover.

V letošním roce očekáváme, že trh s novými osobními automobily nadále poroste. Jestli bude růst dostatečný k tomu, aby trh překonal maxima z roku 2007, je však otázkou. Domníváme se, že historického rekordu letos ještě dosaženo nebude. Řada trhů již vyčerpala svůj růstový potenciál a rok 2017 přináší řadu nejistot. Těmi jsou nejen pokračující jednání o přípravách tzv. Brexitu, ale také volby v některých klíčových evropských zemích. V ekonomické oblasti je pak důležité sledovat, zda bude pokračovat politika tzv. kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky nebo zda nedojde k budování nových obchodních bariér ve světě.“

Autor je expert na služby pro automobilový průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.