Jan Linhart: Začínají se projevovat dopady kauzy Dieselgate

15.12.2015 14:16

Komentář ke dnes zveřejněné zprávě od Evropské asociace výrobců automobilů (ACEA – European Automobile Manufacturers' Association) za listopad:

Jan Linhart: Začínají se projevovat dopady kauzy Dieselgate
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Listopadové registrace nových osobních aut v Evropě překonala očekávání. Dvouciferný růst je skvělým výsledkem, byť je ovlivněný jedním pracovním dnem navíc oproti loňskému roku. Ze všech zemí EU pouze Estonsko a Lucembursko vykázaly pokles, ostatní státy rostou. Podobné výsledky vidíme i za jedenáct měsíců letošního roku, s výjimkou Rakouska, které v celoročním vyjádření vykazuje červenou nulu.

Ve výsledcích automobilek se pomalu začínají projevovat dopady kauzy Dieselgate. Volkswagen sice stále roste, ale oproti ostatním velkým automobilkám výrazně nižším tempem. Většina velkých hráčů na trhu v listopadu rostla dvouciferným tempem, zatímco Volkswagen pouze o tři procenta. A to i přesto, že jeho domácí trh roste téměř o 9 %. Pokud bychom výsledky přepočetli na stejný počet pracovních dnů, budou listopadové prodeje německé automobilky pod loňskými čísly. Škoda Auto po několika slabších měsících opět nabírá dech. V celoročním vyjádření pak s přehledem poráží Toyotu, Nissan a Hyundai. Loňský velmi těsný souboj s italským Fiatem se však letos neopakuje, oživení jihoevropských trhů akcelerovalo růst Fiatu, který se tak mladoboleslavské automobilce vzdaluje.“

Link na zprávu ACEA naleznete zde: http://www.acea.be/press-releases/article/passenger-car-registrations-8.7-over-eleven-months-13.7-in-november.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…