Jan Osoba: Čeští občané se opět projevili jako ignoranti

21.10.2016 8:21

Jako každé 2 roky tak i letos se čeští občané opět projevili jako "ignoranti", když svou neúčastí v senátních volbách hlasovali o (ne)potřebnosti Senátu v zastupitelském systému ČR.

Jan Osoba: Čeští občané se opět projevili jako ignoranti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jako každé dva roky (nebo to má televize dávno předtočené v archivu?) to různí zainteresovaní "odborníci" vysvětlují tím, že se nepodařilo "zabedněným" občanům vysvětlit jeho důležitost . (Klasik v tomto případě doporučuje vyměnit občany)

Ti dříve narození občané si ale ještě pamatují, jak Senát vznikal:

1) jako náhrada dobře placeného zaměstnání pro  federální poslance, kteří za to odhlasovali rozpad Československa, a tím i zrušení svých míst ve Federálním shromáždění ( nejméně1/4 prvních kandidátů měla v programu jeho zrušení),

2) jako "pojistka" pro případ, že  by o podobná místa  sami sebe připravili poslanci Sněmovny odhlasováním jejího rozpuštění. Tento argument dodnes používají lidé, kteří na výměnu pojistek zřejmě "mají své lidi". Jinak by totiž věděli, že pojistky se uvádějí v činnost až při kritickém okamžiku.

Proto již delší dobu navrhuji 2 varianty řešení:

A) Zvolit senát jako pojistku. Senátoři by sice byli  zvoleni (dosavadním způsobem), do své placené funkce by ale nastoupili jen v případě rozpuštění Sněmovny, a ve Sněmovně. Měli by možnost navrhovat a dávat připomínky k  projednávaným návrhům zákonů v době jejich projednávání Sněmovnou. Zrychlení projednání zákonů a úsporu Valdštejnského paláce a jeho provozu + úsporu platů senátorů, asistentů, apod. by jistě uvítal nejen každý zodpovědný ministr financí.

B) Zvolit senátory dosavadním způsobem a nahradit jimi 81 poslanců Sněmovny. Konečně by zástupci volení přímo občany měli stejnou váhu hlasu jako 119 (+ - 1) poslanců volených poměrem, z velké části stranickými sekretariáty.

V obou případech však je třeba podstatně zvýšit možnost získání podpisů pro svou kandidaturu opravdu nezávislým kandidátům. Je zajímavé, že "srdnatým strážcům osobní svobody a ochrany osobních údajů" nevadí nutnost uvádět na podpisových listech  rodné číslo. Nelze se potom divit, že i přes všechny proklamace je prozatím i Senát (až na nečetné výjimky) pouze stranickým kolbištěm.

Pokud by kontrola správnosti 1000 podpisů a adres byla nad síly úřadů, doporučuji alespoň pro rodná čísla zvláštní list s náhodně zapisovaným pořadím.

V současné době stále chybí zákon o referendu. Zavést povinné volby by znamenalo zbavit občany jediného možného způsobu hlasování o některých důležitých otázkách, např. o potřebnosti Senátu.

Jan Osoba

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.