Jan Schneider: Proč americký koordinátor pro sankce Fried lže?

11.07.2016 10:50

V rozhovoru s Jiřím Roškotem pro Právo („Krym si vyžádá odhodlání a trpělivost“) dne 23. června 2016 prohlásil Daniel Fried, dřívější zvláštní velvyslanec Spojených států pro uzavření věznice Guantanamo, nyní koordinátor protiruských sankcí ministerstva zahraničí Spojených států, že „bezprostřední důvod ruské invaze na Ukrajinu nemá s členstvím v NATO nic společného. V roce 2008 o tom nikdo nemluvil, ani nejednal jménem Ukrajiny.“

Jan Schneider: Proč americký koordinátor pro sankce Fried lže?
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Podívejme se blíže na to „nemluvení“ o ambicích Ukrajiny stát se členem NATO v roce 2008.

Samo NATO je proti Friedovi

Jakub Kulhánek z Asociace pro mezinárodní otázky na webu <natoaktual.cz> dne 14. dubna 2008 uvedl, že bukurešťskému summitu NATO „bez pochyby dominovala dvě témata: podaří se získat Ukrajině a Gruzii Akční plán členství (MAP) ... ? ... Představitelé Gruzie a Ukrajiny do poslední chvíle doufali, že se dočkají udělení Akčního plánu, který je mnohými vnímán jako předstupeň k plnému členství v Alianci.“

A dodává, že když Německo a Francie tuto otázku shodily ze stolu, s argumentem, že by šlo o „zbytečné popuzování Ruska“, začalo se mluvit o fatálním neúspěchu celého summitu. „O to větší pozornosti se však dostalo dalšímu prohlášení Aliance, že Ukrajina a Gruzie se dříve či později stanou plnoprávnými členy NATO. Pesimismus vystřídal optimismus. Prezidenti Saakašvili a Juščenko pak svorně tvrdili, že dostali více, než si mohli přát,“ píše Kulhánek.

Wikileaks jsou proti Friedovi

Parlamentní listy uvedly 8. září 2014, že „z diplomatických depeší publikovaných na serveru WikiLeaks.org vyplývá, že již před šesti leti projevila Ukrajina vážný zájem o vstup do NATO. Tehdejší americký velvyslanec v Moskvě William J. Burns si v pravidelné diplomatické depeši všímá, jak odmítavě na tuto skutečnost reaguje Rusko. ... ... Během tiskové konference konané 22. ledna 2008 byla ruskému ministrovi zahraničí Sergeji Lavrovovi položena otázka, jak se dívá na nedávnou žádost Ukrajiny účastnit se akčního přístupového plánu NATO.“

ČTK i iDnes jsou proti Friedovi

Za historický okamžik pro svou zemi označil podle serveru <zpravy.idnes.cz> (4.dubna 2008) ukrajinský prezident Viktor Juščenko výsledky jednání summitu NATO v rumunské Bukurešti. Na vrcholné schůzce sice i přes snahu USA pozvánku ke členství v Alianci nedostal, byl však ujištěn, že NATO s Ukrajinou jako budoucím členem počítá. Aliance ve čtvrtek i přes snahu hlavně USA Ukrajinu ani Gruzii nezařadila do programu Akčního plánu členství (MAP), který je jakýmsi předstupněm pro plnohodnotné členství. Představitelé Aliance však dali otevřeně najevo, že s Ukrajinou jako členem už počítají. Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer na tiskové konferenci uvedl, že „nepochybuje o tom“, že se obě země se k NATO zanedlouho připojí.

Podle ČTK (18. dubna 2008) Ukrajinský prezident Viktor Juščenko po summitu NATO v Bukurešti přiznal, že většina zemí aliance je proti členství jeho země v atlantickém bloku. „Upřímně řečeno, spíše nás nechtějí, než chtějí,“ řekl podle agentury ITAR-TASS šéf ukrajinského státu.

Závěrečné zúčtování

Doufejme, že kariérní americký diplomat Daniel Fried bude v otázce protiruských sankcí stejně neúspěšný, jako při slibovaném, avšak neuskutečněném zavření věznice Guantanámo, skutečného vředu na tváři americké demokracie (kdy bychom mu naopak bývali přáli úspěch). Z jeho primitivních lží však vyplývá, že Fried bude typ „pechfógla“, který na co sáhne, to zmaří. S tou Ukrajinou a jejím (ne)jednáním o vstupu do NATO to bylo opravdu dětinské. Nicméně to bylo vyřčeno oficiálně a nám nezbývá než konstatovat, že Fried lže, cigání, vymýšlí si, fabuluje, lakuje a klame.

Pravdou tedy je, že nejvyšší ukrajinští představitelé již na jaře 2008 oficiálně žádali o vstup do NATO. Ještě horší však je, že základním dokumentem Ukrajiny je Vyhlášení suverenity (1990), v němž se deklaruje, že Ukrajina je navždy neutrálním státem – a od tohoto dokumentu se výslovně odvíjí Vyhlášení nezávislosti (1991), a na obou dokumentech stojí pozdější Ukrajinská ústava (1996). Jednání o vstupu do NATO byla tedy proti duchu ústavy a proti znění dokumentů, zakládajících státnost Ukrajiny.

Závěrem ještě zúčtujeme s různými tuzemskými honipírky, kteří deklarují, že odhalují lži, mýty a desinterpretace. Ohledně Frieda však zůstali úplně ticho. Možná jsou na dovolené, možná se zabývají svými výstředními koníčky, možná jsou placeni za to, aby si desinformací z této strany nevšímali.

To bude asi nejpravděpodobnější. Vždyť jak si jinak vysvětlit skutečnosti, že se honí za kdejakou „kremelskou lží“, přičemž musí doslova paběrkovat i na webech, které kromě nich čte jenom pár pošuků. A přitom ani slůvkem nezmíní největší lež 21. století, předcházející americké agresi do Iráku, zdůvodněné několika totálně prolhanými kampaněmi? Přičemž o účasti na jedné z nich bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell prohlásil, že to byly nejhanebnější chvíle jeho života?

Kdy se zastydí i tito pekelní zmetci, včetně Daniela Frieda? Umějí to vůbec?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla