Jan Urbach: Čekal bych, že Jan Zahradil ruské motocyklisty doprovodí

27.04.2015 14:11

Podle europoslance Jana Zahradila (ODS), jak napsal na svém profilu na facebooku, přijímáme bezpečnostní opatření proti fotbalovým hooligans, kteří se jezdí do Prahy porvat, či skandidávským studentům, kteří se tam jezdí ožrat, měli bychom tudíž proti ruským motorkářům postupovat stejně.

Jan Urbach: Čekal bych, že Jan Zahradil ruské motocyklisty doprovodí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Zahradil

Zahradil dlouho patřil k tomu lepšímu, co občanští demokraté nabízeli. Není jasné proč, ale tímto svým vyjádřením se stává stejně pokleslou figurkou jako jeho stranická soudružka Miroslava Němcová. Bohužel.

Ruští motocyklisté z klubu Noční vlci se nejedou do Česka ani porvat a ani ožrat. Chtějí Českem projet na své cestě do Berlína, kde před sedmdesáti lety skončila II. světová válka a kde se na pohřebišti v Treptově, posledním cíli cesty, chtějí poklonit památce těch, kteří se podíleli na vítězství nad nacistickým Německem a jeho zrůdnostmi.

Proč toto vadí Janu Zahradilovi? Proč tuto myšlenku veskrze hloupě, jinak to to nelze říct, srovnává s cestami rváčů a opilců? Kam došel po letitém bruselském působení v minulosti vyhraněný ochránce českých národních zájmů?

Někomu může vadit, že v Treptovském parku, kde leží pět tisíc mrtvých vojáků Rudé armády zemřelých v bojích o Berlín, malá část ze všech padlých, stojí památník postavený z mramoru z ruin Říšského kancléřství. Že parku vévodí monumentální socha vojáka Rudé armády, připomínka vítězné cesty od Moskvy do Berlína, která vedla také přes Československo, jehož podstatnou část Rudá armáda osvobodila.

Jan Zahradil dozajista ví, že nebýt tohoto vítězství, Německo by dovedlo do konce řešení židovské otázky, že poté by byla vize německé střední Evropy od Berlína po Istanbul, ve které nebylo místo pro Čechy, byla ze snů Friedricha Naumanna převedena v realitu. Dříve o tom otevřeně mluvil. Někdo by byl rabem, někdo by skončil zastřelený v nějaké rokli nebo v plynové komoře. Vždyť slibovali, že Václavské náměstí vydláždí českými lebkami.

Svého času dnešní europoslanec Zahradil upřímně doporučoval četbu knihy Johna Laughlanda Znečištěný pramen, která poukazuje na některé temné strany vzniku evropské integrace a jejích otců zakladatelů. Laughlandova teze je zřejmě v Bruselu živá natolik, že pohltila i Jana Zahradila. Jinak by totiž nemohl srovnat fotbalové hooligans a mladé opilce s účastníky motocyklové jízdy Nočních vlků z Moskvy do Berlína.

Pravdu řečeno bych spíše čekal, že bývalý rocker Jan Zahradil sedne na nějakou motorku a po českém území účastníky jízdy doprovodí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …