Jan Urbach: Hitler se stane jednou z nejdůležitějších postav, jaké kdy žily, zapsal si Kennedy

25.03.2017 21:40

Až v dubnu bude na aukci deník Johna Fitzgeralda Kennedyho, ale již dnes tento dokument o pouhých 61 stranách budí nemalé kontraverze. Všechno díky několika poznámkám o Adolfu Hitlerovi. „Měl v sobě něco, z čeho vznikají legendy,“ zaznamenal si budoucí americký prezident.

Jan Urbach: Hitler se stane jednou z nejdůležitějších postav, jaké kdy žily, zapsal si Kennedy
Foto: tseotse.com
Popisek: Prezident USA John F. Kennedy

„Není těžké si představit, jak v průběhu několika let se Hitler z nenáviděné osoby, jakou je v současnosti, stane jednou z nejdůležitějších postav, jaké kdy žily.“ Poznamenal si ve svím deníku JFK v roce 1945 po návštěvě Orlího hnízda v Beghofu.. „Měl ambice bez hranic, jestli jde o jeho stát, což způsobilo, že se stal nebezpečným pro mír ve světě, ale v jeho způsobu života a způsobu smrti je jakési tajemství, které bude působit a poroste,“ píše Kennedy v roce 1945 při návštěvě Německa do svého deníku. Aukční dům RR Auction uvádí, že nikde v deníku nejsou stopy sympatií Kennedyho k nacismu.

Kromě tohoto deníku z roku 1945 ovšem existují podobné dokumenty z let 1937 a 1939 a ty staví Kennedyho do ještě horšího světla. Tyto skutečnosti se dostaly na veřejnost díky knize „John F. Kennedy – Among the Germans (Mezi Němci)“, která vyšla v Německu. V roce 1937 cestoval s kamarádem Lem Billingsem, který později vzpomínal, jak Kennedy byl během celé cesty úplně pohlcen zájmem o nacistické hnutí.

Není zřejmé, nakolik byl John F. Kennedy ovlivněn svým otcem Josephem Kennedym, který jako velvyslanec USA ve Velké Británii podporoval politiku Neville Chamberlain a kritizoval Winstona Churchilla, stoupence tvrdších postojů vůči Německu. Otec byl také známý antisemita. L. Bellings vzpomíná na Kennedyho hodnocení nordické rasy jako lepší než latinský protějšek. V deníku z roku 1937 potom také stojí: „Došel jsem k závěru, že fašismus je pro Německo a Itálii správný.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…