Jan Urbach: Kvůli Body The Exhibition chtějí změnit zákon

03.10.2017 19:05

Skupina patnácti poslanců Národní rady SR z klubu Obyčejní lidé a Nezávislé osobnosti navrhuje změnit zákon o pohřebnictví. Chtějí, aby byla garantována ochrana lidské důstojnosti a nakládání s lidskými ostatky zamezením vystavování lidských těl za účelem zisku.

Jan Urbach: Kvůli Body The Exhibition chtějí změnit zákon
Foto: Wikipedia
Popisek: Národná rada Slovenskej republiky má 150 poslanců. Voleni jsou na čtyři roky

Hlavní navrhovanou zásadou aby podobným způsobem bylo možné s ostatky nakládat pouze v případě informovaného souhlasu dárce, resp. zemřelé osoby.

Na základě zkušeností s výstavou lidských těl „Body The Exhibition“ poslanci tvrdí, že slovenské zákony jsou nedostatečné. Podle slov poslanců jsou těla nebo jejich části vystavována jako atrakce a zejména za účelem zisku. Připomínají také, že podle více informací vystavované ostatky jsou těly čínských politických vězňů, křesťanů a jiných nepohodlných osob. Vystavování konzervovaných lidských ostatků před pohřbením je v současnosti možné v případě souhlasu osoby, která tělo konzervovala nebo balzamovala. Informovaný souhlas zesnulé osoby, který by udělila za svého života, není potřebný. Výstava narazila na odpor také v Praze, když se starosta Prhy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL) pokusil výstavu zastavit a lidské ostatky nechat pohřbít. Jeho snahu odmítla pražská primátorka Adriana Krnáčová z ANO a konat odmítla i Policie ČR.

Jan Urbach

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…