Jan Urbach: Lídrem důvěryhodnosti je Duda

23.02.2017 11:12

Prezident Andrzej Duda je se 60 procenty důvěryhodnosti lídrem únorového průzkumu důvěry v polské politiky. Plyne to z průzkumu společnosti CBOS.

Jan Urbach: Lídrem důvěryhodnosti je Duda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Polský prezident Andrzej Duda

Na dalších místech je premiérka Beata Szydlo (Právo a spravedlnost) s 52 procenty a na třetím místě lídr hnutí Kukiz‘15 Paweł Kukiz s 51 procenty. V těchto třech případech důvěra převyšuje nedůvěru. Nedůvěru u A. Dudy vyjadřuje 28 procenta respondentů , B. Szydlo 33 procent a P. Kukize 28 procent. Politickému vůdci nynějšího Polska Jarosławu Kaczyńskému důvěřuje 35 procent a nedůvěřuje 52 procent v anketě odpovídajících Poláků. Pokud jde o opozici, předseda Občanské platformy Grzegorz Schetyna má důvěru 40 procent Poláků a nedůvěřuje mu 40 procent.

V podstatě stejná čísla vykazuje šéf liberální srany Moderní Ryszard Petru. Poslední místo v žebříčku důvěryhodnosti obsadil šéf Svazu demokratické levice Włodzimierz Czarzasty, u něhož ovšem 43 procent Poláků vůbec neví, o koho se jedná. 13 procent Czarzastymu důvěřuje, 19 procent mu nedůvěřuje a 20 pocent je vůči němu lhostejných. Zajímavé je orientační srovnání s průzkumy volebních preferencí. Zatímco Jarosław Kaczyński patří k nepříliš důvěryhodným a oblíbeným politikům, jeho strana Právo a spravedlnost je absolutním lídrem průzkumů, jehož podpora překračuje součet hlavních opozičních stran. „Neznámý“ Czarzasty potom – zatím v průzkumech – přivedl levici do polského Sejmu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla