Jan Urbach: Nezájem o sjednocení Moldavska a Rumunska

30.03.2016 11:17

Až padesát tisíc účastníků očekávali organizátoři pochodu v Kišiněvě na podporu sjednocení Moldavska s Rumunskem. Nakonec moldavským hlavním městem prošlo asi dva a půl tisíce lidí.

Jan Urbach: Nezájem o sjednocení Moldavska a Rumunska
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Akce se konala na závěr kongresu Moldavského hnutí za sjednocení a v souvislosti s výročím sjednocení Bezarábie s Rumunskem v roce 1918.

Účastníci kongresu by chtěli, aby ke sjednocení s Rumunskem došlo nejpozději v roce 2018, tedy ve sté výročí sjednocení historických zemí velkého Rumunska. Proti ztrátě moldavské suverenity a pochodu „unionistů“ vystoupilo jen několik desítek lidí. Neznamená to ovšem, že by spojení s Rumunskem mělo nějakou mimořádnou podporu.

Poslední průzkumy ukazují, že pouze každý čtvrtý občan této nejchudší země Evropy by si přál spojení s Bukureští. V samotném Rumunsku je potom podpora takového sjednocení v průzkumech zanedbatelná.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.