Jan Urbach: OSN - nesvědomité vyšetřování událostí na majdanu a v Oděse

15.07.2016 15:51

Šéfka monitorovací mise OSN pro lidská práva Fiona Frazerová vyzvala kyjevské úřady, aby neprodleně a svědomitě vyšetřily smrt lidí během majdanu v Kyjevě a 2. května roku 2014 v oděském Domě odborů. Prohlásila to dnes na tiskové konferenci v Kyjevě, informuje Interfax-Ukrajina.

Jan Urbach: OSN - nesvědomité vyšetřování událostí na majdanu a v Oděse
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Budova odborů, kde se odehrál oděský masakr

„Jsme svědky stále rozsáhlejší a stabilnější praxe porušování a poškozování práva na život a fyzickou nedotknutelnost v této zemi", prohlásila Frazerová, která přednesla zprávu úřadu vysokého komisaře OSN věnovanou situaci v oblasti lidských práv na Ukrajině. Kromě toho podotkla, že za tragédii v Kyjevě a v Oděse před dvěma lety doposud nikdo nenese odpovědnost, žádný člověk nebyl dosud za smrt lidí potrestán.

Agentura Sputnik dále cituje Frazerovou, podle které soud projednává řadu případů týkajících se událostí na náměstí Nezávislosti, v souvislosti se smrtí protestujících je podezíráno 55 osob, avšak většina podezřelých se nachází mimo území Ukrajiny a důkazy se ztratily. „A vyšetřování událostí, k nimž došlo v Oděse 2. května 2014, se „vyznačuje systémovými institucionálními nedostatky a porušováním procesuálních pravidel". „Soudní vyšetřování naráží na záměrné činění překážek a průtahy", zdůraznila podle agentury Fiona Frazerová.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…