Jan Urbach: Ruské zemědělství sankce pozvedly

25.04.2017 12:29

Poté, co v roce 2014 Západ proti Moskvě zavedl sankce, ta odpověděla kontraopatřeními, mnozí v Rusku v tom uviděli možnost pro rozvoj místních společností a perspektivy pro nahrazení importu a Rusko dnes zažívá zemědělský boom , píše na stránkách „Financial Times“ Neal Buckly.

Jan Urbach: Ruské zemědělství sankce pozvedly
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: obilí

Někteří západní analytici a investoři věřili, že kvůli tomu se něco stane. Ovšem minimálně ve sféře zemědělství byl optimismus oprávněný, stojí v článku, který obsáhle cituje agentura Sputnik. V minulém roce se Rusko stalo největším exportérem obilnin na světě. Celkový objem jejich výroby dosáhl podle FT rekordních 119 milionů tun, z toho šlo na export 34 milionů. Ruské společnosti dosáhly úspěchů i v jiných sférách zemědělské výroby: vnitřní výroba vepřového a kuřecího dosáhla takových hodnot, že otázky jejich importu odpadly.

Kromě toho se Rusko stalo vedoucím dodavatelem cukrové řepy, objemy výroby skleníkové zeleniny v minulém roce stouply o 30% ve srovnání s rokem 2015. Financial Times zmiňují, že zemědělské produkty se staly druhým základem exportu v Rusku po ropě a plynu. Agrární sektor se bude s největší pravděpodobností dále rozvíjet, jelikož růst příjmů dovoluje farmářům vkládat prostředky do technologií a nakupovat více prostředků pro zlepšení situace v méně rozvinutých sférách agrárního komplexu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …