Jan Urbach: Šéf německé sociální demokracie chce zpět zásady východní politiky Willy Brandta

16.08.2016 21:10

Sigmar Gabriel, německý vicekancléř a předseda sociální demokracie (SPD) dnes v Oberhausenu řekl, že je velmi nutná rychlá náprava vztahů s Ruskem. Podle Gabriela se tento úkol musí stát nejdůležitějším cílem koaliční vlády v Berlíně.

Jan Urbach: Šéf německé sociální demokracie chce zpět zásady východní politiky Willy Brandta
Foto: deutschland.de
Popisek: Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Podle  agentury DPA měl vicekancléř  ve vládě Angely Merkelové prohlásit, že ne všechno se mu na ruské politice líbí a jako příklad uvedl  konflikt v Sýrii, kde Rusko i vojensky podporuje  vládu Bašára al-Asada.  „Víme ale, že bez Rusů nebude pokroku ani na Ukrajině a ani v Sýrii,“ řekl.  Gabriel chce, aby  souběžně s plněním minských dohod a mírového procesu byly likvidovány protiruské sankce.  

Připomeňme, že Sigmar Gabriel je ve vládě odpovědný za hospodářství a energetiku. V souvislosti s tím loni v říjnu v Moskvě jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Mimo jiné také o plynovodu Nord Stream II, jehož výstavbu podporuje.  Většina německých sociálních demokratů chce, aby se východní politika jejich země řídila zásadami vypracovanými v 60. a 70. letech  jejich tehdejším předsedou a kancléřem Willy  Brandtem.  Podle řady analytiků  se vztahy s Ruskem mohou stát důležitou součástí volební kampaně do Spolkového sněmu v roce 2017. Merkelová a její CDU se spíše vymezuje jako protiruská síla.  Mnohem příznivější postoj  k Moskvě ovšem zastává její partnerská CSU. Její šéf a bavorský premiér Horst Seehofe dokonce na počátku  roku navštívil Moskvu a jednal s V. Putinem.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D. byl položen dotaz

boj s dezinformacemi

Dobrý den, proč se podle vás šíří dezinformace? Není to náhodou proto, že vy politici špatně komunikujete? Ostatně na špatnou komunikaci této vlády poukazují mnozí. A jak přesně s nimi chcete bojovat? Budete odsuzovat všechny názory, které se neslučují s těmi vašemi? To totiž teď děláte. A ještě je...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…