Jan Urbach: Směr to dokázal, má podpisy požadující referendum

10.08.2022 21:24

„Hotovo. Máme 350 tisíc podpisů. Petiční akce proběhla přesně podle našich představ,“ řekl dnes předseda Směru Robert Fico. Podařilo se tedy nasbírat potřebný počet podpisů, žádajících vypsání referenda o konání předčasných voleb.

Jan Urbach: Směr to dokázal, má podpisy požadující referendum
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Hnutí Směr-sociální demokracie nasbíralo podpisů nejvíce, celkem 270 tisíc. Více než čtyřicet tisíc podpisů dodalo také opoziční hnutí Republika. Fico poděkoval všem, kteří petici podepsali, a také těm, kteří se podíleli na sbírání podpisů. Zapojené subjekty a občané, kteří se do podpisové akce zapojili, by měli podpisové archy poslat petičnímu výboru do 15. srpna.

Fico apeloval na slovenskou prezidentku Čaputovou, aby poslechla hlas občanů a referendum vypsala. "Prezidentka si uvědomuje, že musí udělat krok ke zmaření referenda," tvrdí Fico a mohla by tak udělat například předložením návrhu Ústavnímu soudu. Již loni totiž v součinnosti s tímto soudem jedno referendum zmařila.

Čaputová ovšem již avizovala, že s otázkou týkající se bezprostřední demise vlády, se obrátí na Ústavní soud, protože podle ní nese znaky neústavnosti. V případě takového názoru soudu by prý vyhlásila referendum jen o možnosti zkrácení volebního období. Obstrukce prezidentky, různými nitkami pevně spojené se současnou neschopnou a komickou vládní garniturou, se nepochybně dají očekávat.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.