Jan Urbach: Turčynov provokuje pravoslavné obyvatelstvo Ukrajiny

27.12.2015 10:44

Tajemník Rady národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexandr Turčynov se domnívá, že Ukrajina by měla přenést oslavu Narození Krista ze 7. ledna na 25. prosince.

Jan Urbach: Turčynov provokuje pravoslavné obyvatelstvo Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V pravoslavném kostele

„Možná už přišel čas, aby i Ukrajina přešla na oslavu Vánoc 25. prosince společně s většinou civilizovaných zemí? Ano, samozřejmě, přijímat takové rozhodnutí musí v první řadě Rada křesťanských církví Ukrajiny. V přechodném období, myslím si, bude možné nechat oslavu i 25. prosince, i 7. ledna,“ napsal Turčynov na svých vlastních stránkách. Zdůvodnil takový návrh tím, že všechny evropské země žijí podle Gregoriánského kalendáře, zatímco na Ukrajině slaví Vánoce 7. ledna — podle Juliánského kalendáře, který se opožďuje za Gregoriánským o 14 dní.

„Podle Juliánského kalendáře určují pevně stanovené slavnostní dny některé pravoslavné církve — včetně Ruska, Ukrajiny a Běloruska. Postupně mnohé evropské pravoslavné církve v určování pevně stanovených kalendářních svátečních dnů, především Narození Krista, přešly na Gregoriánský kalendář (nebo jemu odpovídající do roku 2800 — Novojuliánský),“ říká podle agentury Sputnik Turčynov.

Z řady příčin je vyjádření Turčynova o snaze přiblížit se civilizovanému světu poněkud zábavné. Kyjev civilizované přístupy určitě může prokázat jinými kroky. Poznamenejme, že podle posledních statistických údajů 76,7 procenta Ukrajinců vyznává pravoslavnou víru a katolickou 5,6 procenta. Kontroverzní nápad Turčinova příliš připomíná útok proti ruskojazyčnému obyvatelstvu a používání ruského jazyka po vítězství „revoluce snajperů“ a nástupu dnešní kyjevské vlády.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.