Jan Urbach: Tusk jako predátor nic nezískává

21.08.2021 19:48 | Komentář

Polská vládní strana Právo a spravedlnost má podle společnosti Kantar mezi politickými stranami největší podporu. Naopak výrazně ztrácí hnutí Polsko 2050 Szymona Hołowni.

Jan Urbach: Tusk jako predátor nic nezískává
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Vyplývá to z průzkumu „Barometr názorů“, ve kterém byla ve dnech 6-11 srpna kladena otázka, pro kterou stranu by respondent hlasoval, kdyby se volby konaly předcházející neděli.

Stranu vedenou  Jarosławem Kaczyńskim by volilo 35 procent respondentů. Na druhém místě je nyní Občanská koalice, která navzdory zapojení Donalda Tuska do vedení Občanské platformy, hegemona koalice, ztratila jeden procentní bod a volilo by ji 22 procent dotazovaných Poláků.    Polsko 2050 má nyní podporu pouhých 9 procent respondentů, a to s 9 procenty hlasů.   Do parlamentu by se ještě dostala Levice se 7 procenty a pravicová Konfederace se 6 procenty. Mimo parlamentní strany by naopak zůstala Polská koalice, uskupení kolem polských lidovců, s podporou 4 procent, a také  hnutí Kukiz’15 se 2 procenty hlasů.

V případě přepočtu hlasů těch, kteří by se voleb zúčastnili, by Právo a spravedlnost získalo 41 procent, Občanská koalice 26 procent,  Polsko 2050 11 procent, Levice  9 procent, Konfederace 7 procent a Polská koalice 5 procent hlasů. S velkou mírou pravděpodobnosti by tak Právo a spravedlnost mohlo sestavit jednobarevnou vládu.

Soudí se, že strategie Donalda Tuska je zničit i všechny  potenciální soupeře, aby Občanská koalice byla jediným protihráčem Práva a spravedlnosti. Průzkum Kantaru ale ukazuje, že ačkoli Holownia výrazně ztrácí, Tusk jeho hlasy nezískává.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.