Jan Urbach: Ukrajincům bude zima

09.10.2016 15:50

Jestliže letos přijde tuhá zima, mají se Ukrajinci na co těšit. „Několik dní před začátkem topné sezóny se nacházíme na hranici jejího zhroucení. Plynu máme v zásobě maximálně 14 miliard kubíků, zatímco potřebujeme 17 miliard. To znamená, že při studené zimě bude v domech maximálně 12 stupňů tepla," řekl ve středu místopředseda frakce Opoziční blok v Nejvyšší radě Olexandr Vilkul.

Jan Urbach: Ukrajincům bude zima
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Kyjev, Ukrajina

Uvedl také, že podle jeho informací je objem uhlí v teplárnách méně než poloviční ve srovnání s potřebným množstvím. Ukrajinský ministr energetiky Ihor Nasalyk řekl, že příprava k podzimnímu a zimnímu období probíhá na Ukrajině podle plánu, uvádí ve svém textu agentura Sputnik. Podle ministrových slov příprava k topné sezóně probíhá k dnešnímu dni podle programu schváleného vládou.

Zásoby plynu v podzemních skladech odpovídají rozvrhu: dnes už je překročena kvóta, s níž Ukrajina zahajovala minulou zimu — 14,5 miliardy krychlových metrů plynu. Před časem ukrajinský premiér Volodymyr Hrojsman řekl, že vláda a Naftogaz hledají kompromis v otázce minimálních objemů plynu v podzemních skladech, které je třeba shromáždit před začátkem topné sezóny. Podle jeho slov jde o rozmezí mezi 14,5 a 17 miliardami krychlových metrů.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…