Jan Urbach: Vydají Polańského k potrestání za znásilnění dítěte?

02.06.2016 17:14

Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro podává u Nejvyššího soudu kasační stížnost proti dřívějšímu soudnímu rozhodnutí o nepřípustnosti vydání Romana Polańského do USA.

Jan Urbach: Vydají Polańského k potrestání za znásilnění dítěte?
Foto: pixabay.com
Popisek: Justice - ilustrační foto

Američané chtějí „dokončit“ stíhání režiséra původem z Polska – dnes má polské a francouzské občanství – usvědčeného z pohlavního styku s třinácti letou dívkou. Z tohoto činu byl již v roce 1997 uznán americkým soudem vinným. Polański před odpovědností ze Spojených států uprchl a od té doby žije zejména ve Francii a také v Polsku.

Ministr Ziobro říká, že nevidí důvod, aby v Polsku byly uplatňovány dva standardy. „Před zákonem si musí být všichni rovni,“ řekl v souvislosti s odůvodněním svého kroku. Podobně se ostatně vyjádřil loni na podzim předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński. „Za tak odporný čin, jako sex s dítětem, musí nést odpovědnost každý, bez ohledu na své společenské nebo majetkové postavení,“ uvedl. Soud ovšem rozhodl o nepřípustnosti vydání, velmi pikantně mimochodem se zdůvodněním, že R. Polański by před americkými orgány nedosáhl spravedlnosti.

Američané o vydání režiséra filmů jako je Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť nebo Pianista žádali nejen v Polsku. V září 2009 byl zatčen ve Švýcarsku, ale vydání se mu podařilo zabránit. Na jeho obranu v obou zemích i v zahraničí vystoupila řada osobností veřejného života. Nepochybnou zajímavostí je, že jde často o lidi, kteří jedním dechem odsuzují pedofilii v církevních kruzích. Jeden z polských liberálních poslanců nyní přispěchal s odsouzením kasační stížnosti s odůvodněním, že Polański je přece světově známý režisér. Znamená to, že nikoli světoznámý režisér by stíhán být mohl? Řadový kněz půjde před soud a Svatý otec ne? Polański měl krutý osud od dětství, jehož část prožil v krakovském ghettu. Jeho první manželka Sharon Tate – v té době těhotná - byla zavražděna v roce 1969, rok po jejich svatbě. Ani to ho ovšem nezbavuje odpovědnosti za hanebnost sexu s dítětem.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.