Jan Urbach: Výročí mučednické smrti Maxmiliána Kolbeho

16.08.2016 15:14

V bývalém německém koncentračním a vyhlazovacím táboře Auschwitz (Osvětim) se dnes uskutečnila vzpomínka připomínající 75. výročí mučednické smrti františkána sv. Maxmiliána Kolbeho. 29. července 1944 M. Kolbe při apelu na vlastní žádost nahradil otce několika dětí Franciszka Gajowniczka v desítce vězňů vybraných na smrt za útěk jednoho z vězňů.

Jan Urbach: Výročí mučednické smrti Maxmiliána Kolbeho
Foto: auschwitz.org
Popisek: Koncentrační tábor Osvětim

Maxmilián Kolbe byl 14. srpna ve 12.50 v bloku č. 11 zavražděn fenolovou injekcí vedoucím ošetřovny Hansem Bockem. Jeho tělo bylo spáleno v osvětimském krematoriu. Franciszek Gajowniczek byl později transportován do koncentračního tábora Sachsenhausen a dočkal se osvobození. Kolbeho v roce 1971 papež Pavel VI. blahoslavil a v roce 1982 jej Jan Pavel II. prohlásil za svatého.

Součástí vzpomínky byly také církevní obřady. Vedle církevních hodnostářů se účastnila také polská premiérka Beata Szydlo a vězni osvětimského tábora, kteří se dožili dnešních dnů. Premiérka a další hosté položili květiny u zdi u Bloku 11, kde od roku 1941 Němci povraždili tisíce lidí, v převážné míře Poláků. Společně také navštívili kobku smrti Maxmiliána Kolbeho. Bývalá vězenkyně Zdzisława Włodarczyk, která byla do tábora přivezena ve svých jedenácti letech z povstalecké Varšavy 12. srpna 1944, dnes řekla, že dokud bývalí vězni německého tábora Auschwitz žijí, je jejich povinností být tam 14. června ve výročí prvního transportu, 14. Srpna ve výročí smrti M. Kolbeho a 27. ledna, kdy v roce 1945 tábor osvobodila Rudá armáda. „Dokud žijeme. Už je nás jen hrstka,“ řekla paní Włodarczyk.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…