Jan Vávra: Eurokomisař a národní zájmy

15.07.2014 15:31

Řada úředníků, politiků a komentátorů, kteří se zabývají evropskou agendou, již delší dobu upozorňuje, že pokud si vláda nepospíší s konkrétním návrhem na našeho člena evropské komise, může na ČR zbýt nějaký spíše okrajový post.

Jan Vávra: Eurokomisař a národní zájmy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Přitom po evropských volbách vládní činitelé prohlašovali, o jaká zásadní – zejména ekonomická portfolia - bude mít ČR zájem. Připomeňme, že v dosluhující Evropské komisi měl náš zástupce na starosti rozšiřování EU, což za zvlášť důležitý post pokládáno není.  

Většina ostatních zemí EU má již o svém kandidátovi a jeho portfoliu jasno. Vzhledem k tomu, že o portfoliu se dá vyjednávat, až když představíme konkrétní osobu, nemá zatím jakákoli snaha zajistit si bianco šek na zajímavé portfolio smysl.  

Za naší neschopnosti generovat jednu – nebo dokonce více – osobností kandidujících na tak prestižní post, se skrývá několik důvodů. Ačkoli jde o důležitou funkci a tomu odpovídající finanční ohodnocení, pro politické strany zřejmě nemá tato pozice takový význam, protože komisař nemůže straně, která by mu k tomuto místo pomohla, zajistit žádné výhody v podobě zakázek pro spřátelené podnikatele, nemůže ani zaměstnat straníky, u nichž se předpokládá, že se o ně strana postará. To prostě v evropských institucích není možné. To takový ministr české vlády je z tohohle hlediska daleko užitečnější.  

Druhým problémem je skutečnost, že kandidát na evropského komisaře musí splňovat určité nároky, minimálně musí umět dobře anglicky, což mezi našimi politiky není zcela obvyklé. Vzpomeňme, jaké jsme s tím již měli v minulosti problémy a kolik ostudy jsme si nadělali.  

Ovšem největším problémem je zřejmě fakt, že na kandidátovi na eurokomisaře by se měla shodnout celá vládní koalice. A pokud nespadne z nebe nějaký politicky neutrální kandidát, vetují jednotlivé strany návrhy druhých stran v duchu zásady, že když ne my, tak ani oni. Výsledkem je stav, že nejsme schopni vygenerovat skutečného odborníka na určitou oblast a utápíme se v domácích válkách.  

Přitom před volbami do Evropského parlamentu neexistovala strana, která by nechtěla hájit české národní zájmy, i když se již nikdo nenamáhal říci, co za národní zájem pokládá. Ale jistě se shodneme, že možnost spravovat v EU nějakou ekonomickou oblast, v českém národním zájmu je.  

Přesto politické strany stále upřednostňují vlastní prestiž a nejsou schopny se v zájmu odpovědnosti za stát rozumně dohodnout. Ostatně nápad, aby nám eurokomisaře vybral předseda EK - který nedávno již také zazněl - svědčí nejen o nedostatku odpovědnosti, ale zejména o naší katastrofální nedospělosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty.  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

12:26 Václav Klaus: Přežili jsme slavení dvaceti let v EU, ale…

Denní glosa Václava Klause