Jan Vávra: Nesourodý svazek. ANO a vláda

13.11.2013 18:25

Zatímco v intelektuálních kuloárech probíhá spor o tom, zda nástup nových stran podnikatelského typu souvisí s celoevropským trendem zániku střídání pravicových a levicových vlád, nebo jde o ryze české specifikum, stojí za to se podívat na možné přínosy a rizika, které nám může spolupráce tradičních stran se stranami nového typu přinést. V prvé řadě se samozřejmě jedná o koalici, o které dnes jednají zástupci sociální demokracie, lidovců a Babišova hnutí.

Jan Vávra: Nesourodý svazek. ANO a vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Zatímco dvě tradiční strany s celkem jasnou a lety prověřenou programovou výbavou přinášejí do potencionálního vztahu pevnou, byť dosti znehybnělou stranickou strukturu, hnutí ANO představuje sice možná dynamický, v každém případě těžko předvídatelný pytel blech. O vnitřních mechanismech jeho rozhodování zatím víme ještě méně než o programových cílech.

Podle dosavadního vystupování jeho poslanců můžeme usuzovat, že o všem rozhoduje Andrej Babiš, což by bylo vzhledem k povaze hnutí logické, ovšem v praxi parlamentní demokracie těžko akceptovatelné. Jedinou výjimku tvoří bývalá politička Věra Jourová, která se občas – byť potichu – odváží vyřknout vlastní názor. Takzvané osobnosti v táboře ANO – jako jsou Zlatuška, Stropnický, Komárek – se zatím k dalším politickým krokům svého hnutí nijak nevyjadřovaly.

To zvyšuje podezření, že ANO vytváří svůj program na pochodu, jak podle momentálních politické situace, tak podle nálad voličstva. Nakonec pokračování mítinků, na kterých chce Andrej Babiš slyšet od svých voličů, co má vlastně dělat, tuto programovou prázdnotu jen obtížně zakrývá. Z nejvyšších míst sice slyšíme, že jen idiot nemění názory, Babišovy změny názorů – nejen na církevní restituce – mohou tradičním stranám způsobovat problémy. Na druhou stranu by nebylo na škodu, pokud by politické strany častěji než jednou za čtyři roky vnímaly nálady veřejnosti.

Bude tedy hodně záležet na tradičních stranách, zda se jim podaří vhodně absorbovat dynamiku a otevřenost hnutí ANO vůči veřejnosti, aniž by se nakazily jeho populismem a programovou prázdnotou. V našich podmínkách je ale zrovna tak možné, že si nová a stará uskupení navzájem vymění ty nejhorší části své výbavy. Nové strany se pak rychle zabydlí v zaběhlých politických obchodech, zatímco staré si zase osvojí dryáčnický a populistický politický marketing.

Zatím tímto způsobem skončil vstup všech nových subjektů na naši politickou scénu, což svědčí o tuhých kořenech způsobu, jakým se u nás dělá politika. Nemáme tedy mnoho důvodů se domnívat, že by to tentokrát mohlo být jinak. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…