Jan Vávra: Premiér, ministr a lopata

18.05.2014 19:28

Jak se blíží datum voleb do Evropského parlamentu, stupňuje se i razance výroků, kterými se snaží naši politici zaujmout již poněkud apatickou veřejnost. Tak nám pan ministr financí prohlásil, že dá panu premiérovi lopatou, když ten nepřestane kritizovat jeho kandidáta do Evropského parlamentu pana Teličku.

Jan Vávra: Premiér, ministr a lopata
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Pan premiér si totiž dovolil vyjádřit se v tom smyslu, že se pan Telička neztratí, protože se pokaždé dokáže včas přisát na nějakého miliardáře, ze kterého má osobní prospěch. Jestli průběh této aféry něco dokumentuje, tak geniální prozíravost nebožtíka Jaroslava Haška. 

Mohlo by se říci, že je Bohuslav Sobotka nervózní, protože jeho straně klesají týden před volbami preference. Ale upřímně řečeno má pravdu. Páně Teličkovu mentální výbavu dokládá mimo jiné prozíravost, s jakou vstoupil těsně před pádem komunismu do komunistické strany.  

Pikantní na celé věci je i to, že tímto druhem prozíravosti je obdařen i lídr ČSSD pan Keller, což ani Babišovi, ani Sobotkovi pochopitelně nevadí, protože to nevadí většině populace. To je ovšem námět pro sociology, historiky a ostatní, kteří se zabývají reflexí naší nedávné minulosti. 

Výrok o mlácení lopatou obráží lidovou mluvu, kterou si ministr financí osvojil, protože zjistil, že mu u veřejnosti získává kladné body a pomáhá mu udržovat obraz upřímného a schopného nepolitika mezi zkorumpovanými a neschopnými politiky. 

Politici ANO dělají vůbec jen takové kroky, které zaujmou veřejnost. Kontroverzní výroky Martina Stropnického o cizích vojácích na českém území jsou toho smutným důkazem. Poctivý žák svého šéfa zavětřil, co asi lidé budou chtít slyšet, a podle toho promluvil. 

Angažování bývalého eurokomisaře s pověstí odborníka - i když není jasné na co – rovněž patří mezi marketinkové tahy. Babišovi se tento druh politiky dělá snadno, protože v ANO nefungují žádné vnitrostranické nominace, kolektivní schvalování, neřku-li diskuze. Vše určuje jen faktický majitel hnutí.  

Tomuto politickému stylu - jak se čím dál víc ukazuje - mohou ostatní strany jen těžko konkurovat. Přidáme-li k tomu vlastnictví několika nikoli bezvýznamných médií, která jako správní hlídací psi hlídají všechny strany, kromě Babišova hnutí, je asymetrie již citelná. 

V politickém marketinku, který v éře marketinkových médií volební výsledky určuje, ostatní strany v čele s ČSSD vysoce prohrávají. Když k tomu připočteme, že lídr sociální demokracie se ani nesnaží, aby byl někde vidět, nelze o domácím vítězi evropský voleb pochybovat. A protože Bohuslav Sobotka majitelem své strany - na rozdíl od ministra financí - skutečně není, může mu volební výsledek přivodit nemalé starosti.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.