Jan Vysočina: Současná vláda se nejvíce děsí občanů

14.03.2016 20:57

Malá skupinka lidí vládne této zemi po svém – referendum občanů jí nevoní.

Jan Vysočina: Současná vláda se nejvíce děsí občanů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úřad vlády, ilustrační foto

Většina obyvatel se může i nadále věnovat především televizním seriálům a soutěžím s dodávkou za své koncesionářské poplatky až do domu. Rozdělováním  národního bohatství se tak může zabývat jen ona malá skupinka lidí bez účasti lidu celkem nerušeně. Národ má jiné starosti, než rozdělování národního bohatství, které si vlastníma rukama vyrobil. V potu tváře usiluje o svůj chléb každodenní. Z televizní obrazovky se k svému uklidnění periodicky dozvídá, že jeho průměrné příjmy neustále rostou. Nějak mu uniká skutečnost, že jeho i auto sousedovo má obvykle stále průměrné stáří 14 let. Kde se pak realizuje onen růst příjmů? Kdo slyšel o onom průměrném Čechovi, který má deklarovanou průměrnou mzdu? To vše po dvacetisedmi letech od oné sametové revoluce, kdy se místní domorodci odhodlali vstoupit do kapitalistického ráje.

Vývoj by mohl dojít tak daleko, že se lid český přestane dívat na nekonečný celosvětově úspěšný seriál, a vyrazí do ulic zase cinkat klíči.

Nastane-li taková doba, naše malá skupinka v čele národa označí současné pány za zrádce a pokojnou cestou nás převede pod pány nové. Pak přijdeme o velkého bratra z USA tak jako před tím nemenší zradou o přátelství s Francií, a ještě před tím o ochranu rakouskouherského císaře.

Může se něco v této kotlině kolem Řípu  změnit tak, aby se konečně občané této země mohli rozhodovat o svých záležitostech sami?

Již řadu let nám politici říkali: Lid obecný není schopen o svých záležitostech rozhodovat. Nyní vláda formálně otočila a přichází s návrhem ústavního zákona o obecném referendu v podobě, která by jí umožnila tvrdit, že vyhověla přání lidu a zavedla prvky přímé demokracie do našeho právního řádu. Chybička se však vloudila a není jen jedna.

Vládní návrh zákona o referendu je víceméně jen souhrn důvodů, které budou bránit jeho uskutečnění a již v článku 2 je uvedeno, že lid nemůže rozhodnout například o tom, zda by nemělo Česko vystoupit z EU anebo například z NATO. Přičemž o vstupu ČR do EU se referendum občanů mohlo konat.

Čl. 2

Předmět referenda

(1)        V referendu lze rozhodovat o věcech vnitřní nebo zahraniční politiky státu s výjimkou rozhodování o

a)        základních právech a svobodách,

b)        státním rozpočtu a ve věcech znamenajících zásah do právní úpravy nebo správy daní, poplatků nebo jiných obdobných peněžitých plnění,

c)        porušení závazků, které pro Českou republiku vyplývají z mezinárodního práva,

d)        ustanovování jednotlivých osob do funkcí a o jejich odvolávání z funkcí,

e)        individuálních právech a povinnostech.

(2)         Referendem nelze schvalovat právní předpisy.

Vláda ve svém návrhu zakazuje hlasování o nejdůležitějších věcech, které občany trápí. Podle názoru vlády je občan povinen různými formami platit vládě daně, ale nesmí rozhodovat o tom, kdo a kolik na daních bude do státního rozpočtu přispívat.

V odst. (1) bodě d) přímo vylučuje, aby občané mohli rozhodnout o odvolání vlády i dalších politiků. Kde je pak ta vyšší kontrola nad prací politiků?

Dále  v čl.4 nastavila vláda tak vysoko potřebný počet pro uskutečnění referenda, že se z tohoto důvodu bude konat zcela výjimečně.

Čl. 4

Návrh na konání referenda

Návrh na konání referenda je oprávněn podat každý občan České republiky nebo skupina občanů České republiky, kteří dosáhli věku 18 let ke dni podání návrhu na konání referenda, podpoří-li jejich návrh petice podepsaná nejméně 250 000 občany České republiky, kteří dosáhli věku 18 let ke dni podání návrhu na konání referenda. Návrh na konání referenda se podává vládě a musí obsahovat konkrétní otázku nebo otázky, o nichž se má v referendu rozhodnout, a musí být podán do 6 měsíců ode dne oznámení zahájení sběru podpisů pod petici.

Pro platné schválení referenda se nastavuje nesmyslné kvorum:

Čl. 8

Rozhodnutí přijaté v referendu

V referendu je rozhodnutí přijato, pokud nadpoloviční většina hlasujících a současně nejméně 25 % všech občanů oprávněných v referendu hlasovat odpověděla na otázku položenou v referendu

a)      kladně, nebo

b)      záporně.

V tomto lze vycházet ze současného platného právního stavu v Česku, kdy pro platnost jakýchkoliv voleb není uzákoněno žádné kvorum. Tedy, i pokud by k volbám dorazil jen jeden volič, tak přesto výsledek voleb platí.

Není tedy jediný logický důvod ukládat kvorum účasti u referenda.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…