Jan Ziegler: Češi na Ukrajině mají strach z ruské agrese

31.03.2014 14:33

Tak další nafouknutá bublinka splaskla. Putinův fans klub lhal, že ukrajinští Češi se bojí místních nacionalistů. V dopise, který však poslali českému prezidentovi Miloši Zemanovi a dalším politikům, Češi z Ukrajiny napsali, že z místních ukrajinských obyvatel strach nemají, ale bojí se války, která by začala v případě ruské agrese.

Jan Ziegler: Češi na Ukrajině mají strach z ruské agrese
Foto: red
Popisek: Rusko

Kreml používá těch nejhorších pomluv a lží, nicméně pravda nakonec vyšla najevo. Naše nejdříve ministerstvo zahraničí nejdříve odmítlo přestěhování volyňských Čechů zpět do vlasti, protože je k tomu vedou ekonomické a nikoliv politické důvody. Nyní ukrajinští Češi tvrdí, že byli špatně pochopeni, žádné nebezpečí od místních jim nehrozí, ale bojí se války. Ta by ovšem začala jen v případě, že by Rusové vtrhli na Ukrajinu.

V sobotní příloze LN Orientace vyšel vynikající rozhovor Petry Procházkové s e špičkovým ruským historikem 19. a 20. století - profesorem Andrejem Zubovem, který byl za kritiku Putina vyhozen z práce, Moskevské státní univerzity mezinárodních vztahů (MGIMO).

Ten mimo jiné uvedl, že komunistická sovětská NKVD zavraždila tisíckrát více lidí než těch, kteří byli zabiti ve jménu Stěpana Bandery. Přitom sochy Lenina a ulice pojmenované po tomto masovém zločinci v ruských městech nevadí, ale Banderovy ano.

Banderovci reagovali nepřiměřeně na předchozí polský nacionalismus, komunistický a nacistický teror ve své zemi. To je fakt. Ovšem i Češi začali po květnu 1945 vraždit v Sudetech německé civilisty včetně žen a dětí. Lze to pochopit jako reakci na předchozí nacistický teror, ale ukrajinští Banderovci měli pro svoji tvrdost daleko víc důvodů než Češi.

V každém případě se však potvrdilo, že z Banderovců Češi na Ukrajině strach nemají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…