Jan Ziegler: České televizi děkuji za pěkný večerní novoroční program

03.01.2016 20:59

Ty dva skvělé filmy, které na Nový rok večer vysílalo naše veřejnoprávní médium, mně udělaly velkou radost. Ukázaly, že komunistický režim byl totálním zlem a vládou teroru. Výborně, Česká televize.

Jan Ziegler: České televizi děkuji za pěkný večerní novoroční program
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Od osmi večer pustil první program ČT film Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, na který krátce po půl desáté navázala již ostřílená pecka Občanský průkaz ztvárněná režisérem Ondřejem Trojanem.

Oba tyto vynikající filmy jasné dokázaly, že komunisté, kteří nám kdysi vládli, byli ztělesněním zla. Fair play přiblížil příběh mladé sprinterky Anny, která se i přes matku odstavenou po roce 1968 z veřejného života kvůli nesprávným politickým postojům a přinucenou dělat uklízečku dostala do střediska vrcholového sportu jako nadějná běžkyně. Tam ovšem byla přinucena brát nějaké zakázané látky, které jí měly pomoci zvýšit výkonnost, ale zároveň ji ničily zdraví. Rudá svoloč se neštítila ničeho a rovněž sport využívala jako ideologické zbraně v boji s kapitalismem. Proto naše běžkyně musely být nejlepší za každou cenu i zničení vlastního zdraví, abychom dokázali, že jsme ve sportu lepší než Západ. Je fakt, že s pomocí podvodů (už zmíněný dopink, nasazování profesionálů proti amatérům) se to celkem dařilo.

Koneckonců v důležitějších oborech, třeba v ekonomice, nám to naopak kapitalisté natírali rozdílem třídy. Také mně zaujala silná mimosportovní scéna, kdy soudružka z StB sděluje Anně, že nesmí vycestovat do tehdejšího západního Německa za svým otcem, protože nedostala výjezdní doložku. Tento film není žádným výmyslem, ale je zpracován podle skutečných událostí.

Občanský průkaz je zase dílem, které ukazuje, jak komunisté dokázali ničit život lidem. Typická je scéna rovněž natočena podle skutečné události z českobudějovického nádraží, kde surovci z veřejné bezpečnosti zmlátí mladé lidi, jenom proto, že chtěli poslouchat na koncertu hudbu své oblíbené kapely.

Česká televize bývá terčem kritiky, a někdy i oprávněně, ale na rozdíl od televize Nova, která v ten samý čas odvysílala rudou agitku Císařův pekař a Pekařův císař, si za tento počin zaslouží jedničku s hvězdičkou. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla