Jan Ziegler: Český europoslanec zabránil zrušení víz pro Kosovo

08.09.2016 10:13

Kosovo nemůže mít se zeměmi Evropské unie bezvízový styk. Není totiž schopné plnit potřebné podmínky. Důkazem jsou například silně zkorumpovaná státní správa a falešné pasy.

Jan Ziegler: Český europoslanec zabránil zrušení víz pro Kosovo
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

Velkou zásluhu na tom, že Kosované se bez víz jen tak do zemí EU nepodívají, má europoslanec Tomáš Zdechovský. Ten totiž ve Výboru Evropského parlamentu pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci (LIBE) navrhl pozměňovací návrh ke zprávě slovinské socialistky Tanji Fajon na zrušení vízové povinnosti pro Kosovo, který prošel o jediný hlas v poměru 25 : 24. V praxi to ale znamená, že ta může být nyní zrušena až po splnění 95 podmínek, což bude hodně složité, a de facto se odkládá na velmi dlouhou dobu.

Tento stát obývaný převážně Albánci má velký problém v tom, že jej některé země Evropské unie vůbec neuznávají a považuji jej za součást Srbska. Nutno dodat, že je to území, které patří ke kolébce srbské státnosti a Srbové je považují za své území. Pro ně je jeho ztráta to samé, jako když české země přišly v roce 1938 o Sudety.

Nicméně pro setrvání vízové povinnosti pro Kosovo hovoří mnoho dalších věcných důvodů. Mnoho jeho obyvatel žádá o azyl v zemích Evropské unie a tento stát rovněž trpí mimořádně silně zkorumpovanou státní správou. Důsledkem toho jsou například falešné pasy. Také není schopno zaručit bezpečnost srbské národnostní menšiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla