Jan Ziegler: Český export roste, ruské problémy nás nebolí

11.02.2016 7:34

Dobrých zpráv není nikdy dost a tato je vynikající. Vývoz z Česka roste a téměř třetinový propad exportu do krizí zmítaného Ruska naše vývozce neohrozil. Daří se jej nahrazovat v jiných zemích.

Jan Ziegler: Český export roste, ruské problémy nás nebolí
Foto: Facebook Jana Zieglera
Popisek: Jan Ziegler

V minulém roce vzrostl český export o 7,2% proti roku 2014. To je skvělý výsledek, když k tomu přidáme růst HDP o cca 4,5% a průmyslu o 4,4%. Pak je jasné, že naše ekonomika si vede docela slušně.

Třetina našeho exportu míří do Německa a 83% do Evropské unie! Je to logické, členské státy EU jsou relativně bohaté, jejich obyvatelé mají velké platy a mohou si dovolit více nakupovat než lidé v chudších zemích. A jsou také blíže na rozdíl třeba od Číny, Indie nebo asijských částí Ruska, takže se ušetří na dopravě. K politice EU můžeme být někdy právem kritičtí, nicméně jako obchodní partnery bychom její členy těžko nahradili.

Vývoz do Ruska poklesl loni proti předminulému roku o třetinu a tato země se podílí na našem exportu už jen pouhými dvěma procenty. Příčinou jsou tamní ekonomické problémy, ruský HDP loni klesl o 3,8% a průmyslová výroba se snížila o 4,5%. Ale nejhorší ranou pro importéry je propad rublu, který v této zemi citelně prodražil dovážené zboží. A jestliže se k tomu přidá i tamní desetiprocentní propad reálných mezd, pak je jasné, že Rusové omezují nákupy dováženého zboží. Důkazem toho také je, že letos v lednu se podle Hospodářských novin v Rusku meziročně snížil prodej osobních aut o 29%!  

Nicméně schopný podnikatel se nemůže orientovat pouze na jednoho zákazníka. Je ovšem vidět, že ti čeští si dokázali poradit. Rusko nahrazují zvýšené vývozy do zemí EU, Číny, Indie a USA. Navíc ruští zákazníci mají kvůli tamním potížím problémy s placením a dluží českým dodavatelům miliardy korun po splatnosti. Kromě Ruska klesl výrazně náš export též do Brasilie, která rovněž zápolí s domácími hospodářskými problémy. Je tedy vidět, že některé země tzv. skupiny BRICS jsou tak trochu uměle nafouknutou bublinou. 

Proto je potřeba se dívat jinam. Právě Indie s její rostoucí ekonomikou se rýsuje jako zajímavý obchodní partner. Jedná se o trh s více než miliardou obyvatel a z nich 200 milionů patří mezi tzv. střední třídu, která si může dopřávat dovolené v zahraničí a nákup kvalitního značkového zboží. A to je velká příležitost pro české a moravské exportéry.                

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…