35 Kč za hermelín v krámu. Účtenka? Přes 50 Kč. Penny Market přistižen při podvodu. Ne poprvé

04.03.2024 9:29

Víte, který řetězec dostal od roku 2022 zdaleka nejvíce pokut? Byl to řetězec Penny Market. Na sankce se zaměřil server Kverulant.org, jehož ředitel Vojtěch Razima nyní Penny přistihl při podvádění i osobně. V krámu byla na cenovce cena hermelínu okolo 35 Kč. Ale účtenka tvrdila něco jiného, u hermelínu na ní byla suma přes 50 Kč. Obchod měl mimo jiné v minulosti také problémy kvůli prodávaným těstovinám.

35 Kč za hermelín v krámu. Účtenka? Přes 50 Kč. Penny Market přistižen při podvodu. Ne poprvé
Foto: Repro Facebook
Popisek: Slevová akce Penny Marketu

Jak uvádí Kverulantův zdroj, sankce dostává supermarket Penny za praxi, kterou realizuje. „V regále je úmyslně uvedena cena výrazně nižší než ta zavedená na pokladně. Zákazník si toho při markování nevšimne, a pokud ano, tak se mu pokladní omluví, že to špatně zadali do kasy. Zákazník pak může zboží vrátit do regálu, ale mnohdy ‚nechce zdržovat‘, a tak si zboží za neférovou cenu koupí,“ poznamenává Kverulant. 

Ve zprávách České obchodní inspekce, která dané praktiky sleduje, se pak uvádí, že „taková frekvence porušení povinnosti správného účtování již svědčí o systémových nedostatcích v provozovnách obviněné“.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49991 lidí
Ředitel Kverulantu Vojtěch Razima takové jednání zažil osobně v prodejně Penny v Praze, Švehlově ulici. „V regále byla u výrobku Sýr hermelín krémový 125 g uvedena cena 35,34 Kč. Přesto při zaplacení u pokladny bylo namarkováno 51,52 Kč. Rozdíl v neprospěch zákazníka tedy činil 16,18 Kč. Razima se hned po zaplacení a po prohlédnutí vydané účtenky vrátil do prodejny a společně s vydanou účtenkou vyfotografoval předmětné zboží. Jak je zřejmé z fotky, zatímco v regálu se nabízel krémový sýr o gramáži 170 g za cenu 35,24 Kč, na pokladně se z něj stal sýr o dost menší, jen 125 g, a k tomu výrazně dražší, 51,52 Kč,“ zmínil Kverulant s tím, že na praktiky byla upozorněna Česká obchodní inspekce.

Penny Market kromě toho před nedávnem také zaznamenal problém kvůli těstovinám s obsahem vajec 20 %. Dvakrát zasáhla Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která doložila, že obsah vajec je nižší. Dokonce výrazně. Řetězec však výtek nedbal a vadné zboží nabízel dál. Závěr příběhu byl takový, že výrobek se dostal do „akce“ se slevou 32 %, ale s etiketou, která dál podíl vajec slibuje.

PENNY Market byl na to, že textem zveřejněným na obalu těstovin klame spotřebitele a že deklarovaný obsah vajec ve zmíněném produktu neodpovídá skutečnosti, upozorněn již v listopadu (kontrolní odběr proběhl v srpnu, nicméně rozbor potravin nějakou dobu trvá).

Kdo by čekal, že jeden z nejznámějších řetězců po takovém upozornění inspekce těstoviny z prodeje stáhne, nebo alespoň opraví zavádějící informaci o 20procentním obsahu vajec v nabízených těstovinách, ten by se spletl.

Opak je totiž pravdou a supermarket těstoviny dál nabízel a prodával, bez ohledu na deklarovaná zjištění a upozornění České zemědělské a potravinářské inspekce. Důkaz o tomto tvrzení najdeme opět v protokolu ze zmíněné kontroly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zničili jsme si své obchody a nechali se zprivatizovat Hytlermarkety, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTraper , 04.03.2024 11:33:03
tak máme co jsme chtěli.

|  10 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …